bugün

kadıköyde'ki çirkin gösterinin olduğu tarihtir, boku çıkarılmasaydı belki anlamlı bir gün olurdu.
çok güzel bir gündür.hem bahar bayramıdır hemde emekçilerin haklarını aramak için meydanları doldurduğu gündür.
(bkz: bokunu çıkaranlar utansın)
(bkz: 1 mayıs 1996)

--spoiler--
Eylemin ilk dakikalarında polisin silahsız göstericilere açtığı ateş sonucu 3 kişi hayatını kaybedince, Kadıköy de büyük bir kitlesel isyan gerçekleşti.
--spoiler--
1 Mayıs, sınıfların ortadan kaldırıldığı, sömürünün, insanın insana kulluğunun yok edildiği, insanlığın kalıcı kurtuluşuna doğru ilerleyen tarihsel hareketinin bir günü olmalıdır. içi boşaltılmış, yozlaştırılmış bir festival değil.

#1543128
Siradan bir gün olarak gözüksede, kapitalizm ve emekcinin esitligini simgeleyen tek gündür...
Ayrica politik cikarlar icin degil, insanlik ve esitlik hakkinda yürüyüslerin tasarlanmasindan yanayim...
Bunun sagcilik ve solculuklada alakasinin olmadiginida kisaca belirtelim...

(bkz: hepimiz 1 Mayisciyiz)
istanbul Kadıköyde alanları dolduracak aydınlık yüzlü insanların bayramı.
(bkz: emek en yüce değerdir)
günle ilgili bir şiir;

işçi marşı

hava döndü işçiden işçiden esiyor yel
dumanı dağıtacak yıldız-poyraz başladı
bahar yakın demek ki mevsim böyle kışladı
bu fırtına yarınki sütlimanlara bedel
hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel

tekliyor işte çağın çarkına okuyan çark
ve durdu muydu birgün bu kör, avara kasnak
bir zincir yitirenler bir dünya kazanacak
sen de o dünyadansın sınıfın bil safa gel
hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel

köylükler uykusunda döndü dönüyor sola
güne bakıyor bebek büyüyen yumruğuyla
başaklar göverdi bak başkoydular bu yola
şaltere uzanıyor allaha açılmış el
hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel

senlik-benlik bitip de kuruldu muydu bizlik
asgari ücret değil, hür ve günlük güneşlik
bir türkiye olacak aldığın son gündelik
halk kalacak geride bitince bu zalim sel
hava döndü,işçiden, işçiden esiyor yel

tarihle yürüyenler, tarihle adım adım
safları sıklaştırın tarihle hızlanalım
lakin hızlandık derken, kolu dağıtma sakın
başları bozuklar var şimdi bize tek engel
hava döndü, işçiden, işçiden esiyor yel

sen ki ferhatsın işçi günün senin gelecek
indir külüngün indir, del, şu karanlığı del
del ki dağlar ardından önümüzde bir çiçek
gibi açsın aydınlık tekmil olunca tünel
hava döndü işçiden, işçiden esiyor yel

can yücel
ulkemizde ki kutlamalarla avrupadaki kutlamalar arasinda dunya kadar farkin goruldugu bayramdir. romanya`da daha cok bahar bayrami havasinda gecen 2 gun resmi tatil olan senliklerdir.
işçi ve emekçilerin bayramı. hakları yenilenlerin bayramı. ayda 400 milyona günde 12 saat çalışanların bayramı. acaba bu akşam çocuklarıma ekmek götürebilecek miyim kaygısı yaşayan fedakar babaların bayramı. çocukları okusun diye fabrika köşelerinde sürünen, terzilik yapan annelerin bayramı. kutlu olsun.
kktc icin tatil sebebidir. ve bir animi paylasmak isterimdir.

bugun cok sevgili siyasetten uzak olmasi gereken okulumun astigi bir ilanla beni sasirtan bayramdir. ilanda bir miting ve mitingteki butun bayraklarin uzeri kapatilmis. iste bu durumdan mutevellit, bende okulun ilgili kisimina neden diye sordugumda daha ilginc bir cevap almisimdir. cunku oradaki bayraklar rum ve yunan bayraklariymis. ulan bire utanmaz arlanmazlar, sen oyle bir mitingin fotografini nasil olupta bu sekilde kullanabiliyorsun diye adama sormazlar mi?? ha burasi kibris burada sorulmaz deselerde kalbim kadar temiz bir dilekce sayfasina bu aci sozlerimle il;gili makama gondermisimdir. birilerinin hala uykuda olmadigini gormelerini istemisimdir.
(bkz: bu da boyle bir animdir)
kırk katırcılara, kırk satırcılara, *

faşizmin gönüllü tetikçilerine,

ötekileri sağdan, soldan hedef gösterenlere,

insanlarımızı açlığa mahkum etmeye çalışanlara inat ;

barışın, özgürlüğün, emeğin sesinin en gür çıkacağı gün.
saatlerin 00.00'ı göstermesinin ardından kısa bir süreliğine işi bırakıp kendimizi büyük bir gururla alkışlayarak başladığımız gün. bizim günümüz. kalbim meydanlarda atsa da katılamamak büyük bir üzüntü vermiştir. ilk defa bu kadar hissederek kutluyorum bu bayramı. emekçiliğin ne olduğunu, zorluklarını, ezilen işçileri görerek, bunları yaşayarak hemde. artık benim için 1 mayıs yalnizca sembolik değil. içim titreyerek, büyük bir gururla yaşıyorum.
sistemin çarkları altında ezilenlerin nasırlı yumruklarının, zorbaların üzerinde balyoz gibi patlaması dileğimle...

vermeyin insana izin kanması ve susması için
hakkını alması için kitleyi bilinçlendirin
bizlerin ellerindedir gelen ışıklı günler...
1 mayısın değil fikrine adını duymaya bile katlanamayan zihniyetin sadece üçüncü dünyta ülkelerine yakışan tahammülsüz bir şekilde sadece üçüncü dünya ülkelerinde kutlandığını iddia ettiği bayram.
ezilenin, emeği sömürülenin, çabalarının karşılığını alamayanların olduğu yerde kutlanmasından daha doğal birşey olmayan.
her emek sahibinin saygı duyup desteklemesi gereken, zaten öyle olsaydı "hem iş güç sahibi hem de güçlü" olabileceğimizi anlamayanlara inat sadece sadece "geri kalmış, itilmiş" 3. dünyanın bayramı.
devrimse devrim, bayramsa bayram.
(bkz: 22 temmuz)
kafede otururken namussuz polisin birinden baba yaşındaki amcanın tokat yediği gündür. her zamanki gibi tokat atan itin yanına kar kalmıştır.

be hey it eğer beni okuyorsan, o tokat atan elinin parmaklarının uzunluğu kadar kalasın bi tarafına girmesini diliyorum en içten dileklerimle..
nazım hikmet ran şiiri.

1 mayıs
yaşım yirmi,
lenin sağ.
bir tek kızıl meydan
150 milyon insan.
35 yıl geçti aradan,
yaşım yine 20,
lenin yine sağ,
kızıl meydanlarda
1 milyar insan!

30 nisan 1963
günümüzde kendini bilmez provokatorlerden dolayı ilk duyulduğunda akla işçi bayramı olarak gelmeyen bayramdır.amerika'da bir inşaatta işçilerin başlattığı bir eylemle günümüze kadar gelmiş olan bayramdır.işçilerin emekçilerin bayramıdır.
(bkz: emekçinin bayramı)
emek hareketinin reel sosyalizmle birlikte gerilemesi ve sermayenin azgın saldırılarının yoğunlaşması, sermayeye karşı hareketleri ve tepkileri kapitalizmin başlangıç noktasındaki tepkilere kadar indirgedi. zamanının makina kırıclarının yerini bugün küreselleşme karşıtı hareketler yer aldı. halbuki bir amaca yönelik olmayan bu şiddet( şddet etki-tepki olayının zaruri neticesi olarak okunulursa daha doğru olur) harekete ciddi zararlar veriyor ve toparlanma sürecini geçiktiriyor.

türkiye'ye gelicek olursak bu tar bir hareketin olduğunu kabullenmek zorundayız; fakat 1 mayıslarda yaşananlar bunun biraz daha dışında tutulmalı. 1 mayıs türkiye'de ciddi bir korku unsuru olarak bulunuyor. geçen sene yaşananlar herhalde provakatörlükle açıklanması açıkçası haksızlıktır. açıkcası maalesef tek taraflı suçlu vardır ve o şuçta; 1 mayısların toplu bir şekilde kutlanmasının yasağıdır.

buradan yola çıkacak olursak hareketlerin hatalarını daha iyi anlayabiliriz. toplum bir emek hareketinin olmaması gereksiz makina kırıcılığına yol açıyor. fakat ülke şartlarını es geçmeden yargılamak vicdanlı yüreklerin boynunun borcudur.
unutulmaz günlerin adı.
http://www.youtube.com/watch?v=AY8SZo3jxwA

gibi bir marsi vardir , süperdir güzeldir sadece isciler icin degil bazi sözler herkes icin gecerlidir. vb...
işçi bayramı olmasına rağmen, pkk sempatizanlarının özgürlük ve insan haklarını kendilerine kalkan edinip olaylar çıkardığı, polise zor anlar yaşattığı gün.
(bkz: insan hakları)
(bkz: özgürlük)
istanbul valisi Muammer Güler'in kutlamaların Taksim Meydanında yapılamayacağını ilan ettiği işçi ve emekçi bayramıdır . Napolyon dönemindeki vali Haussmann'ı kendisine örnek almış gözüken total faşistin gerekçesi ise çok ilginç . Taksim meydanı toplantı ve yürüyüşler için kabul edilen yerlerden değildir . O zaman yılbaşı günü , maç sonrası eline bayrağını , birasını alan insanlar acaba Taksim değil de nerede toplanıyor , yürüyor düşünmek lazım . Bu çifte standardın arkasında elbette küçük-burjuva oligarşisinin emek düşmanı ve sendika-örgüt karşıtı faşizan tutumu vardır . Ancak sokaklar devrimcilerin özgürleştikleri alanlardır ve tüm işçiler , emekçiler faşist oligarşinin coplarına , biber gazlarına maruz kalsalar bile ağzından salya fışkıran faşist oligarşiye karşı tek bir yumruk olacak ve Taksim'in göbeğinde bağıracaktır . Faşizme karşı omuz omuza yoldaşlar ! Taksimdeyiz!
Vali Muammer'e Vali Haussmann'ın stratejilerini de önermeden edemeyeceğim ; sokakları da uzun ve geniş hale getirin ki barikatlarda kaybolup gitmesin piyon olarak kullandığınız robocoplarınız .
resmi tatil olup olmamasının kararı pazartesiye kalmış gündür. ama muhtemelen olacaktır.
her sene özlemle beklenen işçinin, emekçinin bayramıdır.
işçilerin bayramı.