bugün

der name der rose

umberto eco 'nun aynı addaki kitabndan sinemaya uyarlanmış 1986 italyan, fransız ve alman ortak yapımı film ayı ve tibet 'te yedi yıl gibi başarılı filmlerin usta fransız yönetmeni jean jaques annaud imzalı.

kuzey italya 'daki bir kilisede gerçekleşen cinayetle başlayan film, kendilerini ardı arkası kesilmeyen rahip cinayetlerini araştırmaya adayan baskervilleli rahip william * ve filmdeki olayın da aktarıcısı olan yardımcısı adso * nun etrafında döner. rahip william ve adso, cinayetleri kimin işlediğini bulmaya çalışırlarken hem aradıklarını hem de cinayetlerin ilginç sebebini ancak filmin sonucunda bulurlar.

kimi sahneleri da vinci 'nin şifresi 'ni hatırlatan film kilisenin dogmalarına ve jakobenist anlayışına karşı çıkmaktadır. pozitivizmden yana olan ve bu bağlamda her şeyin akılcı bir sebebinin olduğunu düşünen william filmin sonunda bu düşüncelerinde haklı çıkar: yangından canı pahasına kurtardığı birkaç kitapla beraber dumanların içinden çıkışı kazanan tarafın kim olduğunu izleyiciye ilan eder.