bugün

çernobil faciası

Çernobil Ukraynanın kuzeyinde, Beyaz Rusya sınırından birkaç mil ötede ve başkent Kievden 100lerce mil ötede yer alır. Aynı büyüklükteki en yakın şehir Doğuya doğru yaklaşık 60 mil olan Chernigovdur. Burası, nükleer santral kurulmasından sorumlu sovyet bakanlığı Gidyoproyekt 1972de burada bir nükleer santral kurmaya karar verene kadar tamamen bir tarım arazisiydi. Santrale güneydoğuya doğru 6 mil ötede yer alan tarihi kasabanın adı Çernobili verdiler. Çernobilin Rusça tercümesi acı veren şeydir.
SSCBnin standartlarına göre bile, Çernobil büyük bir yatırımdı. Öncelikle iki reaktör inşa edilmiş; bunlar 1978de çalıştırılmaya başlanmıştır. iki tane daha inşa edilmiş ve 1983te çalıştırılmıştır. Reaktörleri soğutmak için büyük bir su deposu kazıldı, işçileri ve ailelerini barındırmak için bir atom kasabası inşa edildi. Kasabaya yerel bir nehrin, Pripyat Nehrinin adı verildi. 1986da patlamanın olduğu zaman, iki reaktör daha inşa halindeydi.; bunlar tamamlansaydı Çernobil dünyadaki en büyük nükleer enerji santrallerinden biri olacaktı.Moskovadaki Gidyoproyektin bürolarındaki mavi bir noktadan başka bir şey olmadığından yani başlangıcından bu yana, Çernobil birçok tartışmayla gölgelenmiş durumdaydı. Tamamıyla sovyet reaktör dizaynı, RBMK özelliği taşıyordu, Rusçada kelimenin tam anlamıyla yüksek güçlü kanal-tipi reaktör, su soğutmalı ve grafitle hafifletilen ve Sovyetler Birliğinin dışında bir yerde kullanılmayan bir reaktördü. Büyük bir reaktördü ve sovyetler tarafından sadece vatansever nedenlerle değil, nükleer bombaların üretilmesinde önemli bir madde olan plutonyumu ürettiği için tercih ediliyordu.
Nisan 1986da meydana gelen kaza sonucu tüm Batı Avrupaya radyasyon bulutları yayılmıştır. Hala milyonlarca kişi, radyasyona maruz kalan bölgelerde yaşıyor.