bugün

küfür ve hakaret serbest olsun kampanyası

gerçekten irdelenmesi gereken bir mevzudur küfür meselesi.
küfür etmek neyin kriteridir? bilinmesi gereken ilk mevzu burasıdır. bir aşağılık kompleksi midir yoksa açık sözlülük göstergesi midir, küfür?

ne taraftan bakılırsa bakılsın sonuçta küfür kabul edilmesi gereken bir davranış değildir. fakat; erkek egemen bir toplumun erkek bir ferdi olarak söyleyebilirim ki her yerde vardır bu küfür mevzusu. ve, canım türkçe o kadar elastikiyet özelliği olan bir dildir ki küfür yerine geçen sözleri de mevcuttur.
(bkz: küfür olmayıp küfür etkisi yaratan sözler)

kişisine göre davranılan bir çağda küfür konusu da kişisine göre değerlendirilmesi gereken bir durumdur. uludağ sözlük te küfüre karşı olmama karşın şöyle bir hikaye anlatma gereksinimi duyuyorum. küfür hakkındaki son kararı diğer uuser arkadaşlara bırakıyorum:

zamanın birinde, bir memlekette her şeye küfreden küfürbaz bir zat-ı muhterem varmış. ahali bu zat-ı muhteremden şikayetçi olmuş. ve, bu zat-ı muhteremi dönemin kadısının huzuruna çıkartmışlar.

mahkemede, kadı sormuş, zat-ı muhtereme:

-evladım, neden sürekli küfür ediyorsun? ahali rahatsız oluyor küfürlerinden.

ezilip büzülen zat-ı muhterem cevap verir:

-efendim. küfür ettiğim herkes fazlasıyla hakediyor küfürü.

kadı, bir anda sinirlenip "öyle saçmalık olmaz" diyor. "nasıl hakedebilir insanlar küfürü?"

zat-ı muhterem tekrar, utanarak "keşke bir örnek olsa da size gösterebilsem" dediğinde paldır küldüğr mahkemeye genç bir erkek düşer. kadı "destur" dediğinde, genç sorar:

"kadı'm, babam vefat etti bire saat önce. üvey annemle evlenmem için dini ve ananevi yönden bir sakınca var mı?"

küfürbaz zat-ı muhterem ile göz göze gelen kadı, genç'e döner ve ekler:

-s.ktir git lan. dünyada sana başka hatun kalmadı mı?

neticede bu bir hikayedir. tabii ki de küfür onadığımız bir eylem değildir. fakat; türkiye ortamında, online sözlük ortamında fazlasıyla küfrü hakeden bünye bulunmaktadır.