bugün

zaman yolculuğu

zamanda yolculuk, genel görelilik teorisine göre kuramsal olarak mümkün teknik olarak ise neredeyse imkansızdır.
Dünyanın yakınına devasa ebatlarda bir silindir yerleştirip bu silindiri sağa veya sola doğru ışık hızıyla döndürdüğünüzde, gezegenin çevresindeki uzay-zaman ı muazzam miktarda bükmüş (bir wormhole yaratmış) ve zamanda ileriye veya geriye doğru gidebilme fırsatı yakalamış olursunuz.
işin bu kısmı atlansa dahi pek çok felsefi-bilimsel paradoksla boğuşmak durumunda kalırız. En bilineni "geçmişe gidip dedemi öldürürsem diye başlayan...". Bu gibi paradoksları aşmak için paralel evrenler gibi teoremsiler kullanışlı olabilir. Günümüzde teorik fizik tekniğin birkaç bin yıl ilerisinden gidiyor ve bu bir yanıyla iyi olmakla birlikte, diğer yandan fiziğin felfese ile arasındaki mesafeyi kapatıp gerilimi artırıyor ve onu her türlü hayale, varsayıma, spekülasyona açık hale getiriyor.

Nihayetinde, insanoğlunun ölümsüzlük, zamanda yolculuk gibi sınır tutkuları hiç dinmeyecek gibi gözüküyor ve bu arayışları bir nebze de olsa sonuçlandırmak, nefsi köreltmek için en azından evrenin çok daha farklı, çok daha derin kavranışını sistemleştirmek gerekir diye düşünüyorum. Şahsi fikrim; modern pozitif bilim bu sıçramanın eşiğinde...