bugün

nusret

1911 yılında almanya'da üretilen 1913'te ise osmanlı donanması tarafından satın alınan mayın gemisi. ilk başlarda adı nusrat olarak konulmuşsa da daha sonraları nusret olarak anılmıştır.

1915'in şubatında çanakkale boğazını topa tutan müttefik donanmasına karşı kullanılması planlanmış ve 7-8 martta boğaza mayınlarını yerleştirmek için demir almıştır. nusret'in kaptanı yüzbaşı hakkı bey 7 martı 8 marta bağlayan gece operasyon sırasında kalp krizi geçirerek şehit olmuştur. operasyondan birkaç gün önce de kalp krizi geçiren yüzbaşı hakkı bey görevi bir başkasına devretme teklifini kabul etmeyerek görev bilinciyle bu riskli operasyona katılmıştır. nusret bu operasyonda çanakkale boğazına daha önceden yapıldığı gibi boğazı kesen bir mayın hattı kurmamış tam tersine karanlık limanında kıyıya paralel bir mayın hattı oluşturmuştur. bu nedenle kıyıyı topa tutmak isteyen ingiliz ve fransız savaş gemileri manevra yaparken kendilerini mayınların içinde bulmuştur.

nusret mayınlarını döşeyip geri döneceği sırada bir düşman devriye gemisiyle neredeyse burun buruna gelmiş, düşman zırhlısının projektörleri tam kendisini tarayacakken türk kıyılarından yakılan bir projektör nusret'i ve mürettebatını kurtarmıştır. türklerin projektörü düşman zırhlısının üzerine döndürülünce nusret fırsatten istifade edip emniyetli bir şekilde boğazın içlerine doğru girmiştir.

18 mart sabahı nusret'in mayınlarının ilk kurbanı fransız zırhlısı Bouvet olmuş, 639 kişilik mürettebatı ile sulara gömülmüştür. ardından HMS Inflexible ve hms Ocean da manevra yapmaya çalışırken mayınlara çarpmıştır. nusret'in mayınları 3 müttefik zırhlısını batırmış 3'ünü de kullanılamaz hale getirmiştir. batırılan ingiliz zırhlısı hms Irresistible; görsel

bouvet; http://www.gallipoli.com....dardanelles/bouvet-03.jpg

nusret'in döşediği mayınların müttefik donanmasına bu denli zarar vermesi savaşın gidişatını önemli ölçüde değiştirmiştir. o dönem ingiltere donanma bakanı olan winston churcill nusret'le ilgili şöyle konuşmuştur;

"Nusrat Gemisinin gizlice döktüğü 20 demir kap, ingilizler tarafından başarı ile başlanmış olan Çanakkale Harekatını durduran bir takım psikolojik karışıklıklar doğurdu. Yalnız başına bu engeldir ki, Türkiye'yi bir bozgundan kurtardı ve harbi uzattı. Bu yüzden mağluplar kadar muzaffer Avrupa da sarsıldı. Kendilerini Fransa, Polonya, Galiçya, Balkanlar, Filistin, Suriye ve Kuzey Italya topraklarının örttüğü 6-7 milyon insan, düşmanlarının kurşun ve gülleleri ile değil, 18 Mart sabahı Çanakkale'nin kuvvetli akıntısı altında, ağırlıklarına bağlı bulundukları tel halatları üzerinde gerili duran 20 demir kap yüzünden yok olup gitti."

birinci dünya savaşında gösterdiği başarıdan ötürü nusret "dünyanın en ünlü mayın gemisi" olarak anılmaktadır. 1955'te türk deniz kuvvetleri envanterinden çıkarılan nusret 1962'de özel bir şirket tarafından satın alınıp kuru yük gemisi olarak kullanılmıştır. emektar gemi 1990 yılında mersin açıklarında alabora oldu. bundan tam 9 yıl sonra gönüllülerden oluşan bir ekip nusret'i tekrar yüzdürmeyi başardı ancak geminin müze olarak sergilenmesi için maddi kaynak bulunamadı. yine kaderine terk edilen nusret 2003 yılında tarsus belediyesi tarafından tarsus'taki çanakkale parkında sergilenmeye başlamıştır.

nusret'in bazı fotoğrafları;

görsel
görsel
görsel

nusret'in güncel fotoğraflarının bulunduğu galeri için;

http://www.nusratmayingemisi.com/resimgalerisi.php