bugün

iran sineması

yakın zamanlarda the stoning of soraya m. ile gündeme gelen ve dünya genelinde nam salmış bir sinemadır iran sineması. (bkz: the stoning of soraya m/@la paz)

iran sinemasına başlayacaklara; bahman ghobadi'den başlamalarını öneriyorum. zamanı baraye masti asbha güzel bir giriş olacaktır. (bkz: zamanı baraye masti asbha/@la paz) sonrasında, lakposhtha ham parvaz mikonand ile ghobadi'nin çocuklar ile ne derece etkileyici olduğuna tanıklık edecekler.

(bkz: lakposhtha ham parvaz mikonand/@la paz)
(bkz: bahman ghobadi/@la paz)

majid majidi'ye çevirmelisiniz yüzünüzü sonra. majidi'nin, sanki gizli kamera saklamış bir yerlerde öyle çektiği filmlerine tanıklık ediyorsunuz. bacheha-ye aseman ile baran ile uzaklarda tozlanmışları bir üflüyorsunuz.

(bkz: bacheha-ye aseman/@la paz)
(bkz: majid majidi/@la paz)

abbas kiarostami ile saklanmışları/unutulmuşları avucunuzun içine alıyorsunuz. ta'm e guilass! (bkz: ta m e guilass/@la paz) ayrıca kendisinin güzelde serisi var.

(bkz: khane-ye doust kodjast) (bkz: zire darakhatan zeyton) (bkz: zendegi va digar hich)

(bkz: abbas kiyarüstemi/@la paz)

dikkat edilirse, iran sineması'nda çocukların çok ön planda olduğu anlaşılır. çocukların gözünden olaylar aktarılır. aile/kadın/açlık/savaş/gelenek/inanış/dram genel olarak temadır. iranlı yönetmenlerinde ben françois truffaut formatı gördüm. ama gayet hoş. izlenilmesi gereken filmleri içinde barındırıyor iran sineması, adamı bir silker, kendine getirir. arşivliktir.

(bkz: françois truffaut/@la paz)