bugün

metronet

bpl ( broadband over power line ) denen teknoloji ile elektrik hattı üzerinden internet erişimi aldığım firma. şu anda sadece belirli sitelerde hizmet vermekteler. ayrıca voip hizmeti var ve yakın zamanda iptv'de devreye girecekmiş. türkiye'de bu alandaki ilk firmaymış.
http://www.metronet.com.tr

3 haftadır metronet'in internetini kullanan biri olarak paylaşabileceğim naçizane bilgiler şu şekildedir.

hız gayet iyi. sistem oldukça kullanışlı. oturduğum sitede tabi yeni kurulan bir sistem olduğu için sanırım ilk başlarda birkaç arıza olmuş. ama ben 3 haftadır hiç bir kesinti ile karşılaşmadım. sadece ilk bağlantı yapılırken birkaç sorun çıktı ama teknik olarak hemen ilgilenildi ve sorun çözüldü. ayrıca şimdiye kadar e-mail ile sorduğum bütün sorulara da hızlı bir şekilde cevap geldi ve telefon açtığımda da teknik olarak hiç yanıtsız bırakılmadım. ayrıca ilk ay için deneme babında fiyat 9,99 tl hız 4mbit imiş.

download ve "upload" hızı aynı. verilen modemi fişe takıyorsunuz ve fazla vakit geçmeden internet bağlantısı hemen hazır hale geliyor.
şifre yok, ayar yok. kablosuz dağıtıcınız varsa modemden çıkan ethernet kablosunu buna takıp interneti kablosuz da kullanabilirsiniz

fiyatlar ; 26 tl'ye 2 mbit, 46 tl'ye 4 mbit sınırsız bağlantı.
adil kullanım filan olayı yok
( bir de 2mbit için 7 tl, 4mbit için 5 tl 24 ay taksitle modem ücreti var) .
turk telekomda 1 mit sınırsızı 46 tl ye kullanıyordum ayrıca yaklaşık 15 tl telefon faturası ödüyordum. yani hem fiyat hem hız olarak ttnet'e göre oldukça ama oldukça avantajlı.
2 mbit için 26 tl daha ucuza iki kat daha hızlı internet diyebilirim. ( tabi sabit telefon kullanmayan biriyseniz ) fatura nasıl gelecek nasıl ödeme yapılacak şu anda bir bilgim yok maalesef. bunlar 24 ay taahütlü fiyatlar.

paylaşım programları için port açılması gerekiyor. sanırım güvenlik için portları kapatmışlar. fakat hemen hallediyorlar. kullanılan modemin yapılabilecek hiçbir ayarı yok. kendileri uzaktan sanırım modemin numarasına göre gerekli ayarları aktif hale getiriyorlar.
bir de bu port forwarding olayı ile ilgili amerika'da bpl hizmeti veren ibec firmasından aldığım bilgi "we only block ports that any ısp would normally block" şeklinde. yani metronet biraz daha farklı çalışıyor gibi görünüyor.

özetle tavsiye edermisiniz diye sorarsınız evet diyebilirim.

ayrıca belirtmek istediğim, yıllardır interneti kullanmak için almaya mecbur bırakıldığım ev telefonu ve ödediğim sabit ücretler, ayrıca yüksek fiyatlı ve düşük hızlı internet bağlantısından dolayı türk telekom'a karşı, afedersiniz ama inanılmaz derecede gıcığım.
bilişim teknolojilerine oldukça meraklı biri olarak oturduğum yerde elektrik hattından internet hizmeti veren bir firma olduğunu gördüğümde gerekten çok sevinmiştim. sonuçta t.telekom tekeline karşı her zaman diğer firmaları desteklemek gerektiğini de savunan bir insanım. ( gerçi onlar da tt omurgasını kullanıyor ya, adı üstünde tekel)
şimdi iyi reklam yaptın diyen olabilir. yanlış anlaşılma olmasın lüfen. ben metronet çalışanlarına da söyledim. sizi desteklemek için elimden geleni yapıp her platformda tavsiye edeceğim diye. tabi hizmet kalitesi kullanıcıları mağdur etmeyecek düzeydeyse ki şu anda gerçekten çok iyi.

firma çalışanlarından aldığım birkaç bilgiyi de sizinle paylaşmak istiyorum.

" yakın zamanda kendi omurgamızdan ve bağımsız bir şekilde internete çıkacaksınız
" bağlantı hızı ile alakalı yapacağımız takviyelerle yakın zamanda daha iyi şekilde çıkışlarınız olacak. (özellikle ping süreleri çok daha iyi olacak ) emin olun bu konuda çok ciddi çalışmalarımız ve son teknoloji sistemimiz var. kurulumunu da yapıyoruz. sitelerin elektrik odalarında kurduğumuz cihazları kontrol ederek kaliteyi kendinizde görebilirsiniz."

son olarak ttnet'de 1mbit ile max 110kb download yaparken metronet 4mbit ile utorrent'de 530 - 540 kb download'ı emektar makine gördü. netlimiter da şahit oldu. mantıken 4096/8 = max 512 kb olmalı diye düşünüyorum ama bu fazlası nerden geliyor bilemiyorum. özetle iyileştireceklerini söyledikleri ping süreleri dışında ( ki o da çok fena değil ) hız olayı gerçekten iyi.

metronet hakkında verebileceğim bilgiler bu kadar.

alıntıdır.