bugün

my lai

amerika birleşik devletlerinin işlediği sayısız savaş suçundan biridir. tam bir vahşettir. aslında bu isim (my lai) vietnam'daki bir köy topluluğuna verilen isimdir. orjinal ismi son my dir. bir gurup amerikan askeri bebek, kadın, çoluk çocuk demeden köyü (500'Den fazla kişi) katleder. geriye kalanlar ise helikopterle durumu anlayıp köylüler ile kana susamış askerler arasına girerek bu vahşeti durdurmayı başaran tompson adlı kıdemli subay ve askerleri sayesinde hayatta kalırlar.
ölmeyi bekleyen vietnamlı kadınların ve çocukların gözlerindeki korku insanın kanını donduruyor.
--alıntı--
45lik ile bebeğe ateş etti ve ıskaladı. hepimiz güldük. 3-4 feet yakına geldi, bir daha ateş etti, bir daha ıskaladı. yine güldük. sonra bebeğin tam üstünde durdu ve ateş etti."
--alıntı--
"birşeylerin yanlış olduğu çok açıktı ... biz yaralı bir sivil için yardım isterken, bir yüzbaşı gelip kendisi için yardım istediğimiz kızı vurdu. sonra ceset dolu bir çukur gördük, içerisinde hala hayatta olan insanlar vardı. iniş yaptık ve yerdeki amerikalılarla konuştuk, onlara çukurda yaralılar olduğunu, onları çıkarmamıza yardım edip edemeyeceklerini sorduk. "evet, acılarından kurtulmalarına yardım edeceğiz" cevabını aldık. kalkış yapar yapmaz makineli tüfek sesleri duymaya başladık. glen andreotta şok geçirmiş bir şekilde "aman tanrım, adamlar çukura ateş ediyorlar" diye bağırdı. iki kere yardım istedik, ikisinde de insanlar öldürüldü. kısa bir süre sonra, bir bunkere saklanmış vietnamlılar gördük, öte tarafta amerikan askerleri onlara doğru geliyordu. bir şeyler yapmazsak 15 saniye içinde hepsinin öldürüleceğini anlamıştık. işte o zaman sivillerle amerikan askerleri arasına iniş yapmaya karar verdik."

thompson kendisi amerikan askerlerinin önünü kesererken diğer amerikan askerleri ateş edecek olursa, bu askerleri vurmalarını emreder. helikopterin silahları amerikan askerlerine çevrilmiş vaziyette siviller kurtarılır. thompson daha sonra verdiği ifadede asteğmen calley den kadın ve çocukları bunker dışına çıkarmak için yardım istediğini, teğmenin ise onları el bombası ile çıkarmayı teklif ettiğini belirtecektir.

thompson ve diğer hava birimleri o gün köyde daha birçok sivili mutlak ölümden kurtarır. büyük cesaret göstererek, savaş zamanı kendi ordusunun askerini vurmakla tehdit etmeyi bile göze alan bu askerler (ki katliamı yapan birimin subayı thopmsonın üstüdür) 1998de madalya ile ödüllendirilir.
--alıntı--
http://www.nam-vet.net/mylai.jpg
http://www.historycoopera...images/cookman_fig01b.jpg
© copyright 2005 - 2026