tam gün yasası

tam gün yasasına çeşitli entrylerle destek verdim. mesleğimi öğrenen arkadaşlar doktor olacağım halde böyle davranmamı kötülediler, akılsızlıkla suçladılar. ben kendimden çok insanları düşünüyorum. bazıları idealisttir bazıları para kazanmak için doktor olur. doktorluğun biraz da amatör ruhla yapılması gerektiğine hep inandım. fakat olan sistem amatörleri çok çalıştırıp az ücret vermek üzerine kurulu. para kazanmak isteyenlerse dilediğince at koşturuyor.

devlet bu işe bir el atmış ve haksızlığın önüne geçmiş. şimdi ise chp marifetiyle iptal ettirildi. chp sorunun ne olduğunu biliyor mu acaba, bilerek mi, elit partisi olduğundan mı elitleri, zenginleşen doktorları korumayı tercih ediyor, yoksa sırf akp getirdi diye mi karşı? bütün hepsi etkili olabilir. bunca zaman doktorlar; vicdanen özel iş yerleri açmıyor, açanlara ise paragöz olduklarından saygı duymuyordu. şimdi ise özel iş yeri açmayan doktor keriz durumuna düşürüldü. bu saatten sonra iktidar yök yetkilerini kullanarak özel muayenehaneyi engelleyecek gibi görünüyor. ama bu soruna geçici bir çözüm. anayasa değişikliği olmadığı sürece gelen iktidara göre farklı uygulamalar ortaya çıkacak. doktorlar da artık amatörlüğü, idealistliği bırakıp benim ne eksiğim var deyip özel muayenehanelere ağırlık verebilir.

ben neden mücadele ediyorsam. aç muayenehaneni, hastaneye geleni muayenehaneye çağır, al 400 tl muayene ücreti. günde 20 hasta baksan 8 milyar lira yapar. ayda 20 gün çalışsan 160 milyar lira yapar. 5 milyar da üniversiteden alsam 165 milyar aylık kazanırsın. benim gibi gerizekalı idealistler de 5 milyara gece gündüz çalışsın.

daha önemlisi bundan sonra doktorların yetersizliğini nasıl halledecekler bilmiyorum. üniversite de çoğu hoca muayenehanesinden zaman bulup derslerine gelmiyor. pratiklere hiç gelmiyor. sözlü sınav yaparken bir yandan da odasında özel hasta muayene ediyor. ben soruyu cevaplıyorum. dinlemiyor bile. 2 ay kadın doğum alıyorsunuz hiç doğum, hiç kadın görmeden staj bitiyor. sonra bu adamdan dağ başında bebek doğurtmasını bekliyorsunuz. bağırsağında 2 cm'lik deliği göremeyen doktorları jiyan adında çocuğu öldürmekle suçluyorsunuz. daha geçen gün üniversite karşısında bir kaza oluyor. ambulans içinde endotrakeal tüp takamayan yeni mezun doktor yüzünden 20 yaşında üniversite öğrencisi kız nefes alamayıp ölüyor. sonuçta onu eğitmekle görevli hocalar bilirkişi olduğundan olayın üstünü kapatıyorlar. bunların sorumlusu yeni mezun doktorlar değil. pratik derslerde bunların eğitimini vermekle meşgul olması gereken hocaların özel muayenehanesinde çalışırken doktor olacaklara eğitim vermemesi. doktorların çoğu mezun olduktan sonra kendine gelen hasta üzerinde kendi eğitimini tamamlıyor.

bize ne demenin zamanı gelmiş. derdime neyse...