bugün

millete hiçbir fayda getirmeyecek yasa.

kime yaradı?

asistanlara, pratisyenlere ve üniversitedeki uzmanlara yaradı.

kimler itiraz ediyor?

proflar.

neden?

daha az para kazanacaklar.

kimler boşa seviniyor?

hastalar.

ne değişecek?

hiçbir bok değişmeyecek.

ne olacak?

şu olacak: yardoca kadar olanlar daha fazla oara kazanacak. hastalar el altından proflara para yetiştirecek. hastalara 1 yıl sonra randevu verilecek, proflar sadece el altından para veren hastalara bakacak.

bu yasa neden yapıldı?

süs olsun diye, hiçbir amacı yoktur.

prof sabahtan akşama kadar üniversitede kalsa hastaya ne yararı olacak, görüşemedikten sonra.

sonuç: türkiye'de sağlık sorunları böyle süslemelerle çözülmez.
Doktorlar öğlene kadar hastanelerde öğleden sonra ise kendi özel muayenelerinde çalışmaktadırlar. Neticede adamlar öğlene kadar en az 50 hasta ile ilgilenmektedirler. Öğleden sonra baktıkları ücretli hasta sayısı da taş çatlasa 10'u geçmez. Kaldı ki özel muayene işleten doktorlar bunun için milyarlarca ruhsat ücreti ödemektedirler her ay. Şimdi sadete gelelim: Kim tam gün yasası ile akşam saat 5'e kadar çalışmak zorunda bırakılan kafası şişmiş bir doktora muayene olmak ister ve neden kimse gün geçtikçe sayısı artan özel hastanelerin hükümetle olan rant ilişkisine dikkati çekmez?
doktorların özel muayenehane den elde ettiği gelir ve giderlerinin açıklanmasını istiyorum. burada bir çok doktor var acaba söyleyebilirler mi bizim giderimiz şu kdar gelirimiz bu kadar diye.

yahu sorun sadece hasta olayı değil. sorun özel de muayene ettiğin hastanın tedavisini beş kuruş vermeden devlet hastanesinde bakma! yolsuzluktur bunun adı. olaya sadece proflar kalsa nolur kalmasa nolur diye bakmayın!

bu yasa elbette ki sorunları çözmez hatta ben eminim ki 1 2 sene işler çok daha kötü gidecektir kimi doktorlarımızın sayesinde. ama zamanla rayına oturacaktır.

öyle yok özel de muayene edip devletin sırtına masrafları yükleme olayı!
bana sakın bazı doktorlar da iyi falan diye gelmeyin. burada iyi olan doktorlardan değil kötü olan doktorlardan bahsediyoruz ve kötüler ne yazık ki daha fazla..

çaylagım aq ben. unutmuşum.
akp hükümeti boyunca çıkarılmakta olan en iyi yasadır.

bu işin içinde olduğum için biliyor ve söylüyorum. bu ülkede hiç bir meslek şerefli bir şekilde yapılmıyor. en acı olansa doktorluk gibi hayati önem taşıyan bir mesleği gibi şerefleriyle yapmıyor insanlar. belki tüm mesleklerdeki şerefsizliği kabul edebilirim ancak doktorlukta kabul edemem.

nedir bunların şerefsizliği? şudur: psikiyatr örneği verelim. kendisi günde en az 50 hasta bakmak zorundadır. psikaytrlık diğer dallara göre çok daha kapsamlı ve vakit isteyen bir iştir. şimdi, çoğu orospu çocuğu ne yapıyor? insanların derin problemlerini 4 dakika dinleyip götünden bir reçete yazıp yolluyor. ardından ertesi hafta daha da kötüleşip geliyorsun, yine reçete yazıp yolluyor. en son gelişinde "sen benim muayenehaneme gel orada daha iyi anlarız sorunu" diyor. 150 liracık vizite ücretini ödeyip gidiyorsun muayenehaneye. 30 dakika boyunca sorununu dinliyor, teşhisi koyuyor ve bundan sonra yeni teşhisine göre ilaç alman için hep oraya gitmeni istiyor.

insanlarda etik kalmamış. şeref kalmamış. eğer ki insanlar kendi isteğiyle şerefli olamıyorlarsa devlet müdahalesi ile olurlar. olay bu kadar basittir. canı isteyen yine muayenehanesini açar arkadaşım. devletin hastasına orospu çocuğu muamelesi yapıp kendi muayenehanene yönlendirme işini bırakacaksın ama.
muayenehanesine abone olunan doktora vurulan bir kırbaçtır bu yasa. ha iyi mi olmuştur? çok iyi olmuştur.
adamın parası yok diye onunla adamakıllı ilgilenmiyorlarsa, parayı veren düdüğü çalıp iyileşiyorsa cuk oturacaktır bu yasa gediğine.
özel muayene sisteminin fakiri öldürdüğü şu sıralarda öyle doktorluğa böyle yasa diyoruz. doktorluklarını geçtim insanlıklarıda mı kalmamış anasını satıyım ya resmen parası olmayan, özel muayenehanesine gidemeyenlerle ilgilenmiyorlar. biz sürekli size para yedirmek zorunda mıyız gözünüze dizinize dursun ha!
sonuna kadar desteklenesi yasadır, böyle giderse öyle de kalacaktır.
ne kadar çok iş o kadar çok para mantığıyla oluşturulmuş bir yasadır. yasanın iyi tarafları olduğu gibi kötü tarafları da var. geneline bakarsak devletin yaptığı en mantıklı yasalardan biridir. yasanın kötü taraflarına biraz değinecek olursak ne kadar çok ameliyat ve hasta sayısı varsa bu yasaya göre o kadar çok para demek oluyor. bu da gereksiz ameliyatlara, 3 hasta bakılacak zamana 5 hasta sıkıştırmaya çalışmaya neden oluyor. ve hepsinin sonucunda iş verimi düşüyor. hasta istediği sağlık hizmetini alamıyor. aldığı şey ekstra ameliyat ya da geçiştirilmiş ve aceleye gelmiş bir muayene oluyor. yasanın çıkış noktalarından biri de bazı doktorların hastalarını devlet hastanelerine değil de kendi özel muayenehanelerine yönlendirmesi. bu şekilde hastanın ödeyeceği para doktorun çalıştığı özel kuruma ve doğrudan kendisinin cebine giriyor. yasa bazı gözü açık doktorların hastalardan yararlanmasını engelliyor. fakat bazı doktorlar yüzünden çıkan bu yasa tüm doktorları etkiledi. adeta kurunun yanında yaş da yanar misali. ne yazık ki her doktor aynı kefeye konuldu. bu yasa yüzünden milletçe doktorların hepsine para kazanma hırsı olan doktorlar olarak bakıyoruz. şunu da unutmamak gerekir ki gecenin bir yarısı kalp krizi geçirerek ya da komada hastaneye gittiğimiz zaman bizim sözde para kazanmasını engellediğimiz doktor kolumuzdaki damarı kalbimize bağlayıp aort damarı yaratarak hayatımızı kurtarıyor. ya da abimizi, ablamızı, kızımızı gece ateşler içinde kıvranırken acil serviste karşılayan, onları azrail'in elinden kurtaran kim? bu yüzden "doktorlar hipokrat yemini ettiler, para kazancını göz önünde bulundurmamalılar" demeden önce onların yaptıklarına da bakmalıyız. bugün hangi milletvekili, öğretmen ya da en üst düzeyde olan cumhurbaşkanı en küçük bir pansumanı bile yapabiliyor? bu yüzden bence doktorlar bu ülkede en çok para kazanması gereken insanlardan fakat bunu haksız kazançla, insanları boş yere bıçak altına yatırarak yapmamalılar.
tıp fakültelerindeki iyi hocaların istifa etmesine sebep olacak yasadır.fakültede kalan hocada dışarıda tutunamayacağını bildiğinden kalacaktır.
tam gün yasasına çeşitli entrylerle destek verdim. mesleğimi öğrenen arkadaşlar doktor olacağım halde böyle davranmamı kötülediler, akılsızlıkla suçladılar. ben kendimden çok insanları düşünüyorum. bazıları idealisttir bazıları para kazanmak için doktor olur. doktorluğun biraz da amatör ruhla yapılması gerektiğine hep inandım. fakat olan sistem amatörleri çok çalıştırıp az ücret vermek üzerine kurulu. para kazanmak isteyenlerse dilediğince at koşturuyor.

devlet bu işe bir el atmış ve haksızlığın önüne geçmiş. şimdi ise chp marifetiyle iptal ettirildi. chp sorunun ne olduğunu biliyor mu acaba, bilerek mi, elit partisi olduğundan mı elitleri, zenginleşen doktorları korumayı tercih ediyor, yoksa sırf akp getirdi diye mi karşı? bütün hepsi etkili olabilir. bunca zaman doktorlar; vicdanen özel iş yerleri açmıyor, açanlara ise paragöz olduklarından saygı duymuyordu. şimdi ise özel iş yeri açmayan doktor keriz durumuna düşürüldü. bu saatten sonra iktidar yök yetkilerini kullanarak özel muayenehaneyi engelleyecek gibi görünüyor. ama bu soruna geçici bir çözüm. anayasa değişikliği olmadığı sürece gelen iktidara göre farklı uygulamalar ortaya çıkacak. doktorlar da artık amatörlüğü, idealistliği bırakıp benim ne eksiğim var deyip özel muayenehanelere ağırlık verebilir.

ben neden mücadele ediyorsam. aç muayenehaneni, hastaneye geleni muayenehaneye çağır, al 400 tl muayene ücreti. günde 20 hasta baksan 8 milyar lira yapar. ayda 20 gün çalışsan 160 milyar lira yapar. 5 milyar da üniversiteden alsam 165 milyar aylık kazanırsın. benim gibi gerizekalı idealistler de 5 milyara gece gündüz çalışsın.

daha önemlisi bundan sonra doktorların yetersizliğini nasıl halledecekler bilmiyorum. üniversite de çoğu hoca muayenehanesinden zaman bulup derslerine gelmiyor. pratiklere hiç gelmiyor. sözlü sınav yaparken bir yandan da odasında özel hasta muayene ediyor. ben soruyu cevaplıyorum. dinlemiyor bile. 2 ay kadın doğum alıyorsunuz hiç doğum, hiç kadın görmeden staj bitiyor. sonra bu adamdan dağ başında bebek doğurtmasını bekliyorsunuz. bağırsağında 2 cm'lik deliği göremeyen doktorları jiyan adında çocuğu öldürmekle suçluyorsunuz. daha geçen gün üniversite karşısında bir kaza oluyor. ambulans içinde endotrakeal tüp takamayan yeni mezun doktor yüzünden 20 yaşında üniversite öğrencisi kız nefes alamayıp ölüyor. sonuçta onu eğitmekle görevli hocalar bilirkişi olduğundan olayın üstünü kapatıyorlar. bunların sorumlusu yeni mezun doktorlar değil. pratik derslerde bunların eğitimini vermekle meşgul olması gereken hocaların özel muayenehanesinde çalışırken doktor olacaklara eğitim vermemesi. doktorların çoğu mezun olduktan sonra kendine gelen hasta üzerinde kendi eğitimini tamamlıyor.

bize ne demenin zamanı gelmiş. derdime neyse...
anlamadım ki birşey, yasa çıktı. şimdi sağlık hizmeti bakanın dediği gibi 3 kat arttı mı?
(bkz: tam güm yasasıdır)
şaka ,şaka bir gazete manşetin de böyle yazmıştı.
danıştay , sağlık bakanlığının yaptığı itirazı haklı bulmuş ve kararını vermiştir.artık sadece öğretim üyeleri mesai saatlerinden sonra muayehane açabilecek veya özelde çalışabilecek.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25171008/
öğretmenler, polisler, hakimler için ezelden beri var olan 'özelde de' çalışma yasağı doktorlar için de artık geçerlidir. (öğretim görevlileri hariç, onlar aynen devam)

ha tabi şimdi doktor olsam boğazımda kalan yutamadığım lokma gibi canımı sıkardı bu durum, o ayrı tabi. az kaymağını yemediler bu zamana kadar, doğruya doğru.
2000 yılında babam şiddetli bacak ağrısı ile acıdan kıvranmaktaydı hatta hüngür hüngür ağlamaktaydı. zira acı çok şiddetliydi. durum bu olunca da haliyle hastanelerin ve doktorların kapılarının aşınması gerekiyordu. öyle de oldu.

bir doktor; sende romatizma var, iğne tedavisi.
bir doktor; sende sinir sıkışması var, iğne tedavisi.
bir doktor; sende kireçlenme var, iğne tedavisi.

3 farklı hastane, 3 farklı doktorun tespitiydi bunlar ve bunların ikisi de özel muayenehanelerine davet etmişlerdi, gelin, bir de orada bakalım size demişlerdi. gitmemişti babam... ağrıları dinmemişti, sürekli olarak alınan ağrı kesici iğneler bir türlü sonuç vermiyordu. derken, bir özel hastanede kendisini o özel hastaneye adamış bir doktor buldu babam.

babam şikayetini anlattı ve doktor babamın topuklarının üzerinde üç beş adım yürümesini istedi. ve teşhisi koydu. bel fıtığı!

evet evet. bel fıtığı olmuştu babam ve oldukça da ilerlemişti, fizik tedavi için geç kalınmıştı ve ameliyat olmalıydı. oldu da. ameliyattan sonra eski sağlığına kavuştu.

ne demek istiyorum?

doktorların eğitimsizliğine mi yanayım bilmiyorum. hayır, şunu düşünmeden edemiyorum... o üç doktor belki de babamın bel fıtığı olduğunu anlamıştı ve özel muayenehanesine davet edip, orada bir kez daha irdeleyip ameliyat olması gerektiğini söyleyecekti ve böylelikle bu işten iyi para kazanacaktı. sadece bir tahmin...

ama her iki durum da konunun vahimliğini anlatmaya yetiyor. işte bu yüzden herkes ne yaptığını bilmeli, parası olmayanlar ölmemeli, sağlıklı olmalı, sağlığı elden gitmemeli.

ya da boşverin, böyle gelmiş böyle gider nasıl olsa.
house'un son derece karşı çıktığı yasa.
ayrımcılığın ortadan kalkaması olayıdır.

bir öğretmen, dersanede çalışabiliyor mu? hayır.
bir polis, özel güvenlik hizmeti verebiliyor mu? hayır.
bir memur, özel büro açıp hizmet verebiliyor mu? hayır.

eeee, doktorun ne ayrıcalığı var???
akp'nin 9 yıldır millet için yaptığı tek hayırlı iş olan yasa. onuda danıştay iptal etti amk. inşallah sağlık bakanlığı hemen karşı dava açıp iptal kararını bozdurur. yoksa paragöz doktorlar devletin imkanlarını kullanıp yine milleti soyacak.
danıştay'ın iptal ettiği yasadır.
akp iktidarının ,bir üstte yazan arkadaş gibi tek hayırlı uygulaması olacaktı ama ne yazık ki danıştay iptal etti.
e o zaman ne diyoruz?
durmak yok. hastahane koridorlarında doktorların muaynehaneden gelmesini beklemeye devam.
hükümetin yeni dönemde yeniden gündeme getirip çıkarması beklenen yasadır. anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu durumun bir an önce giderilmesi gerekmektedir. ya diğer devlet memurlarına da özelde çalışma hakkı verilmeli ya da doktorlara tanınan bu ayrıcalıktan vazgeçilmelidir.
kimseye çaktırmadan, khk ile geri dönüş yapan uygulama.
son nokta konmuştur:
http://www.zaman.com.tr/h...ri-muayenehane-acamayacak
herkes bundan sonra tam gün sevişecek.
meclis tatildeyken, antidemokratik ve yasama organını bypass etmek anlamına gelen kanun hükmünde kararname ile oldu bittiye getirilen düzenlemedir. zamanlaması ilginçtir. meclis ve tepki gösterecek doktorların çoğu yıllık izinlerini kullanmaktalar iken ve 9 günlük bayram tatiline girilirken kotarılmıştır.
soktuğumun doktorlarının (bkz: bıcak parası) alamayacağı için işi bırakmasına neden olan yasadır. işi bırakan bu şerefsiz doktora kendimi emanet edeceğime baytara giderim daha iyi

Not : dini imanı para olmuş birisi ilaç firmalarına sizi ücretsiz kobay olarak sunabilir.
habertürktv de tam gün yasası ile ilgili bir çok daldan hekimin katıldığı bir program yapılmaktadır. bakalım neler diyecekler.
show tv tarafından yanlış yorumlanmış yasa.

http://vthumb.ak.fbcdn.ne...62806471143_901_784_b.jpg
http://www.e-yazar.net/wp...r-dizisi-yayin-akisi2.png