bugün

5816 sayılı atatürk ü koruma kanunu

Ölümü üzerinden yetmiş sene geçse de Atatürk'ün geride bıraktıkları milyonlarca Türk için ilahi bir anlam taşıyor. Atatürk'e hakaretin üç yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabilmesi Türkiye'yi Avrupa'ya giden yolda gerileten bir konudur ve değiştirilmesi çok çetin bir gereksinimdir. the economist

aslında bu kanun atatürk'e hakareti yasaklamıyor. zaten yukarda arkadaşların dediği gibi birine hakaret suçtur. hakaret ne zaman suç olmaktan çıkar? eğer olay gerçekse suç olmaktan çıkar ve özellikle basın habercilik adına bunları yazabilir.

bu kanun ilk çıktığında büstler ile ilgili siyasi bir reklam iken 1960 darbesinden sonra atatürk etrafında bir resmi ideoloji oluşturulması sonucu resmi ideolojiyi korumak için atatürk bahanesinin kullanılmasını sağlamıştır. mesela resmi ideoloji atatürk'ün köhne bir vapurla istanbul'dan kaçarak samsun'a çıkardığını ve kurtuluş savaşını başlattığını söyler. son yıllarda artık istanbul tarafından gönderildiği söylene söylene hakaret olmaktan çıktı. daha önce "sanıldığı gibi köhne bir vapur değil koskoca modern bir gemi ile padişah gönderdi" diye yazan yazarlar hakkında davalar açılmıştır.

yani aslında atatürk'ün yanında resmi ideolojiyi korumayı sağlıyor. daha iki sene önce latife hanım'ın kardeşi "topal osman'ın çankaya'yı basması sonucu çankaya'dan atatürk'ün çarşaf giyerek kaçtığı" iddiasını önemsizleştirerek, münferit bir olaymış gibi didiklemeden yazan bir yazara bile bu madde dahilinde dava açılmıştır. resmi ideoloji atatürk'ü bir idol ve bir tanrı gibi gösterip yaptıklarının sorgulanmamasını ister. böylelikle kendini atatürk'ün yarattığını ve dokunulmazlığını garantiler...

gerçekte böyle bir konu normal bir vatandaş için yazılsaydı ve vatandaş hakaret davası açsaydı, mahkeme olayın gerçek olup olmadığını inceleyecek ve gerçek olması durumunda hakaret değil olan vaka anlatılmış diyecekti. ama bu kanun kapsamında yapılan yargılamalar düşünce bağlamında değerlendirilir ve düşünce suçlusu olarak mahkum edilir. yani deliller aranıp olay gerçek mi araştırılmaz, bilirkişi çağırılmaz. bu madde ile yargılananın söylediklerine sadece fikir olarak bakılır.

hakaret davaları düşünce suçu değildir. bir fiil karşılığında açılır. bu kanun ise fikir suçlarıyla ilgilenir.

yani para karşılığı ülkesini satan birine vatan haini demeniz delilleriniz varsa hakaret olmaz ama delil yokken vatan haini demeniz suç olur.

atatürk içinse delil var mı yok mu diye sormazlar. direk suçlu olursun.