bugün

atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanun
kanun numarası : 5816
kabul tarihi : 25/7/1951
yayımlandığı r.gazete : tarih : 31/7/1951 sayı : 7872
yayımlandığı düstur : tertip : 3 cilt : 32 sayfa : 1842

madde 1 : atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
atatürk'ü temsil eden heykel, büst ve abideleri veyahut atatürk'ün kabrini tahrip eden, kıran, bozan veya kirleten kimseye bir yıldan beş yıla kadar ağır hapis cezası verilir.
yukarki fıkralarda yazılı suçları işlemeye başkalarını teşvik eden kimse asıl fail gibi cezalandırılır.

madde 2 : birinci maddede yazılı suçlar; iki veya daha fazla kimseler tarafından toplu olarak veya umumi veya umuma açık mahallerde yahut basın vasıtasiyle işlenirse hükmolunacak ceza yarı nispetinde artırılır.
birinci maddenin ikinci fıkrasında yazılı suçlar zor kullanılarak işlenir veya bu suretle işlenmesine teşebbüs olunursa verilecek ceza bir misli artırılır.

madde 3 : bu kanunda yazılı suçlardan dolayı cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılır.

madde 4 : bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

madde 5 : bu kanunu adalet bakanı yürütür.

hayatında hukuk nedir görmemiş cühelanın boş yorumlar yapması yerine ucu açık bu kanunu bir kaç kere okumalarını tavsiye ederim.

"atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla"

hatırasına alenen sövmek. "alenen" sanal alemi kapsar mı ? tartışılır.
bazı güzide beyinlerin özünü anlamamakta ısrar ettiği enfes bir yasa.
bu satırların yazarı diyor ki hakareti başlı başına suç kabul etmiş bir yasamız var iken, şahsa özel yasa çıkarılmasının ardında bir bit yeniği var mıdır görmek istemez misiniz?

hakareti yasaklıyoruz adı altında "eleştirilmezlik"i uyguladıklarını görmüyor musunuz?
sonra gelip zeka falan diyorsunuz.
kanun dediğin yaşayan bir şeydir. durağan değil. statik değil. hep hareketli, hep kop kop. bir yasanın lafzında gayet iyiniyetli bahislerin mevzu olması, yasa uygulanırken uygulayıcıların hukuki zeminden ayrılmasına mani değildir. hukuk uygulamada bazen apayrı bir şeydir dimitri.
atatürk rahmetli olmuş bir insan . maneviyatı ve hatırası türk milletinin ortak malı değeridir. bu sebeble özel yasa çıkarılmıştır.
şahsa münhasır yasa görmek isteyen unakıtanın oğluna nasıl mısır kıyağı yaptığına bakabilir

veya 11 trilyonu çalan erbakan ve takımına nasıl af çıkarıldığı gibi.

kendisine en galiz sin kaf lı küfürler edilse bile kendisinin umrunda bile olmayacaktır.

ama cocuklara toplu tecavüz edilen akapenin kalesi durumunda şehirlerin insanlarının var olduğu ülkede faydalı bir yasadır.
atatürk e veledi zina diyen şimdilerde saten bir entari ile delirmiş dingillerin olduğu ülkede faydalı yasadır.

aynı şahsın anası 2 . evlilğini yapmış yeşilyurta gecekonduda züğürtlük içinde yaşamaktadır.

asıl önemli olan o deliyi kimin piyasaya sürdüğüdür. götü yemeyen kansızlar sürmüştür onu piyasaya.

işte yasa olmasa o zaman onlarında götü yiyecektir hakarete belki.

bu yasa zavallı eziklerin ağzına küfür olamsın diye çıkmıştır .
ata'nın maddî ve manevî hatıralarına karşı alenen işlenen suçların normalleşme eğilimine girdiği günümüzde, anlamsız ağızlara sakız olmuş kanun. sakız çiğnemeyi pek seven bu laklakçı ağızlar, söz konusu kanunu, "ata'yı eleştiremezlik" çarpıtmasına kurban vermek için türlü zamanlarda bu başlık altına çöreklenmektedir.

yaptıkları tıpkı, kaza oluyor diye arabaları yasaklayalım demeye benziyor. son yıllarda solunan gevşek hava ile birlikte ata'ya eleştirinin normalleştiği şu dönemde, elan daha eleştirilmezlikten bahsedebilmek, şapşal-ı lavukluktan başka bir şey değildir!

düzeltme: imlâ.
şimdi sövmeyeceğim, sövmeyeceğim diyorum, yok olmuyor.

bazı şeyleri hatırlatmak mecburiyetindeyim en başta.

gençler, doğusuyla batısının arasında çok belirgin bir zihin farklılığı olan bir ülkede yaşamaktayız.

başbakanımızı milli görüş çizgisinden gelen, "ılımlı islamiyet" görüşünü benimseyen, atatürk'ün baş tacı ettiği köylüye ananı da al git diyebilen birisi.

şimdi bu yasa niye var. bu yasa, bazı gerizekalıların laf atıp, insanlara yanlışları empoze etmesinler diye var.
bu yasa gelecek nesillerimize doğruları göstermek için var.

atatürk haşaa bir peygamber değildir, sadece peygamberler günahsızdır. bizler atatürk'ün hatalarını da, doğrularını da kabulleniyoruz. onu öyle seviyoruz. onu bu ülkeyi bize kazandırdığı için seviyoruz.

bazı amına koduklarım, atatürk'ün hatalarını alıp, olduğundan daha da büyüterek göstermekte.
hala da yapılmakta bu.

ben bu yasanın var olması gerektiğinden yanayım.

hep söyledim, hala da söylüyorum. hiçkimse, bir başkasının saygı duyduğu değerlere hakaret edemez. bu özgürlük değildir, bu küfürdür.

velhasıl bu yasa olmasaydı, şu an başımızda olan insanlar, zaten içlerinden geçirdikleri şeyleri kelimelere dökecekti.
atatürk zamanında olsaydı ismet inönü'nün ceza alması gereken kanun. atatürk büstünü ilk yıkan inönü'dür.

(bkz: 25 lira 80 kuruş)
bazılarının atatürk'e hakaret etmesini engellediğinden, inönü'ye, cumhuriyet'e, laikliğe sövmesini sağlayan kanun. inönü, cumhuriyet, laiklik derken aslında atatürk'e sövüyorlar.

yani kısacası bu kanun bir boka yaramıyor. nankörlük parayla değil.
düşünmeyi bilmeyen siyasal islamcıları, Feodal kürt döküntülerin, marksistiz deyip tam tersi feodal kürt döküntülerine sahip çıkanları " Düşünce özgürlüğü bahanesiyle" Mustafa Kemal Atatürk'e ve Onun ilke ve devrimlerine hakaret etme amaçlı rahatsız oldukları yasadır.

Sen önce bir seviyeye gel, adam ol, eğitimli ol, Türkiye Cumhuriyetinin üniter yapısından rahatsız olma, millete kara propaganda yapma ondan sonra konuş.

Ulan hitler gibi bir adam bile vakti zamanıyla propagandayla Şah oldu bu dünyada, "Propagandanın gücü yığınlar üzerinde çok büyük güçtür" şimdi tutup Başbuğ'u senin o pis, kara çirkin propagandana mı, hakaretlerine köpekliklerine mi feda edeceğiz. Sen onun büstlerine pisle, Söylemlerine hakaret et, devrimlerine hakaret et, Yaptıklarına ve Türkiye için çizdiği yol haritasında Türklüğün yapacaklarına hakaret et, Türklüğe hakaret et sonra tamam tamam.

Gençler siz bilmiyorsunuz herhalde veya hafife alıyorsunuz herhalde ama Ermeniler, Rumlar bir zamanlar anadoluda yaşıyordu. şimdi yaşamıyorlar. demem odur ki Türklükle uğraşmayın altından kalkamazsınız.
belki siz değil ama torunlarınız yıllar sonra kıçıyla gülecek bu duruma. tabi sizde ki bu durum ırsi değilse.
kemalistlerin şeriatı getireceğini iddia ettikleri menderes tarafından çıkarılmış yine kemalistlerin "kanunuma dokunma" dercesine sahiplendiği kanun. tuhaf lan, dansöz gibi adamlar bunlar.
ilginç olan, atatürk tarafından çıkarılmamış bu yasayı beğenen demokrasi fukaralarıdır. atatürk açıkça yasayla sevdirilmeye çalışılmaktadır, okuldaki eğitimden hiç bahsetmiyorum bile...
işe yarayan yasa. kıh kıh kıh. ki ben buna bakarım. sen hiç başını kuma sokmuş deve kuşu yedin mi? eti çok lezzetli. rahmetlik maykıl ne diyor: beni görmezden geldin diye...
uğraşacak zaman olsa uğraşılacak kanundur. bu kanuna göre yargılanıp ceza alırsanız aihm'e gider türkiye'den bir güzel para alır çalışmadan uzun süre idare edersiniz. para için bile olsa atatürk'e hakaret edemeyeceğim.

bu davadan yargılananlardan bazıları; atilla yayla, Ahmet Altan(Atakürt başlıklı yazısından), ipek Çalışlar(Latife), ragip zarakolu, Fatih Taş, Ahmet Önal, Can Yücel.

ab ilerleme raporunda da bu maddenin kaldırılması isteniyor. sonra bizi neden ab'ye almıyorlar diye sebep arayıp duruyoruz. böyle anlamsız kanunları kaldırmamakta direnirseniz aihm'de mahkum olursunuz, ab'ye de almazlar.
işin garibi tek adam olarak ön plana çıkmak isteyen inönü'ye karşı zamanında menderes tarafından kullanılmıştır. senden büyük atatürk var hesabı. sahtekarlar da inönü'nün görüşlerini atatürk'ün görüşleri gibi çarpıtma yolunu seçmişlerdir. menderes atatürk'ün söylev ve demeçleri kitabını çıkarttırırr, ertesi sene inönü'nün söylev ve demeçleri diye bir kitap çıkar.

günümüz chp'lileri ise dp'lilerin çıkartıp inönü aleyhine kullandıkları bu kanunu dp'lilerin torunlarından çok sahipleniyorlar. kalsın diyecek varsa bizim gibi demokrat parti çizgisindekiler. birde mhp''liler... çünkü bir kaç marjinal islamcı dışında atatürk'e hakaret eden bizden çıkmaz. ama solcu kesimden bir sürü insan bu yüzden ceza almıştır. insan salak olur da bu kadar olur. bizden çok onları mağdur eden bir kanunu sırf biz olmasın artık gereksiz dediğimiz için savunuyorlar. mesela ben şuraya atatürk dindardı yazsam ardından dinsizdi diyecek biri çıksa bu kanunla yargılatabilirim. atatürk resmi ideolojiyi temsil eder. biz sizlere göre daha çok resmi ideolojinin kapsadığı insanlarız.
faşizan değilim elbet ama bu başlık altında tartışanları görünce iki saf olduğu oldukça belli...
önemli olan demokratik evrensel hukuka sahip olmak... yoksa bizlere hiç zararı yok...
tartışılması saçma olan kanundur. vardır, var olacaktır.

üzgünüz, bugün de atatürk'e hakaret etmek suç. yarın tekrar deneyiniz.
birilerine çok fena batıyor. umarım zevk alıyorlardır.
üzülüyorum bak. gözlerimden yaşlar akıyor. öyle içlendiren bir kanun.

ben traş etmekten yoruldum. adamlar inatla keçi sakalı bırakıyor.
lan güzel kardeşim diyorum ki sana hakaret zaten suç. atatürk'ü koruma kanunu olmasa da herhangi birinin hatıratına küfretmek zaten yürürlükteki kanunlara göre suç.

gerizekalıya anlatır gibi anlattırmayın. aha bak : Kişinin hatırasına hakaret

Madde 130 - (1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilât ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri oranında artırılır.

hala mı anlamadın?
özet geçeyim de yut.
bunlar atatürk'e hakaret edemedikleri için bu yasayı kaldırmak istiyorlar diye yırtıyorsunuz ya çarşafları. ha işte o iş öyle değil. bu kanun olsun veya olmasın hakaret etmek suç.

e sen hala inatla "kuduruyorlar atatürk'e küfredemedikleri için" dersen, ben bu atlayamadığın hendeği işeyerek doldururum.
Ölümü üzerinden yetmiş sene geçse de Atatürk'ün geride bıraktıkları milyonlarca Türk için ilahi bir anlam taşıyor. Atatürk'e hakaretin üç yıla kadar hapis cezasıyla sonuçlanabilmesi Türkiye'yi Avrupa'ya giden yolda gerileten bir konudur ve değiştirilmesi çok çetin bir gereksinimdir. the economist

aslında bu kanun atatürk'e hakareti yasaklamıyor. zaten yukarda arkadaşların dediği gibi birine hakaret suçtur. hakaret ne zaman suç olmaktan çıkar? eğer olay gerçekse suç olmaktan çıkar ve özellikle basın habercilik adına bunları yazabilir.

bu kanun ilk çıktığında büstler ile ilgili siyasi bir reklam iken 1960 darbesinden sonra atatürk etrafında bir resmi ideoloji oluşturulması sonucu resmi ideolojiyi korumak için atatürk bahanesinin kullanılmasını sağlamıştır. mesela resmi ideoloji atatürk'ün köhne bir vapurla istanbul'dan kaçarak samsun'a çıkardığını ve kurtuluş savaşını başlattığını söyler. son yıllarda artık istanbul tarafından gönderildiği söylene söylene hakaret olmaktan çıktı. daha önce "sanıldığı gibi köhne bir vapur değil koskoca modern bir gemi ile padişah gönderdi" diye yazan yazarlar hakkında davalar açılmıştır.

yani aslında atatürk'ün yanında resmi ideolojiyi korumayı sağlıyor. daha iki sene önce latife hanım'ın kardeşi "topal osman'ın çankaya'yı basması sonucu çankaya'dan atatürk'ün çarşaf giyerek kaçtığı" iddiasını önemsizleştirerek, münferit bir olaymış gibi didiklemeden yazan bir yazara bile bu madde dahilinde dava açılmıştır. resmi ideoloji atatürk'ü bir idol ve bir tanrı gibi gösterip yaptıklarının sorgulanmamasını ister. böylelikle kendini atatürk'ün yarattığını ve dokunulmazlığını garantiler...

gerçekte böyle bir konu normal bir vatandaş için yazılsaydı ve vatandaş hakaret davası açsaydı, mahkeme olayın gerçek olup olmadığını inceleyecek ve gerçek olması durumunda hakaret değil olan vaka anlatılmış diyecekti. ama bu kanun kapsamında yapılan yargılamalar düşünce bağlamında değerlendirilir ve düşünce suçlusu olarak mahkum edilir. yani deliller aranıp olay gerçek mi araştırılmaz, bilirkişi çağırılmaz. bu madde ile yargılananın söylediklerine sadece fikir olarak bakılır.

hakaret davaları düşünce suçu değildir. bir fiil karşılığında açılır. bu kanun ise fikir suçlarıyla ilgilenir.

yani para karşılığı ülkesini satan birine vatan haini demeniz delilleriniz varsa hakaret olmaz ama delil yokken vatan haini demeniz suç olur.

atatürk içinse delil var mı yok mu diye sormazlar. direk suçlu olursun.
varligi utanc vericidir.

eger ataturk gercekten turkiye cumhuriyeti'ni hukukun ustunlugu ve demokrasi ilkelerine dayanan bir devlet olarak hayal ettiyse, bu yasa ataturk'e yapilabilecek en buyuk hakarettir.
vur deyince öldüren bir milletiz biz yahu.Atatürk'ü koruma kanunu neden yada ne amaçla çıkarıldı ama bu kanuna sebep ne uygulamalar yapıldı?oturup bi düşünmek lazım,Atatürk'ü sevmeyen zihniyetlerin eline malzeme vermemek lazım.
hakaret etmek için salyalarını akıtan köpekleri rahatsız eden yasadır.
gerçi bu zihniyet bu yasaya rağmen bile hakaret eder.

daha önce dediğim gibi.
bu yasanın olması utanç değil; böyle bir yasa çıkararak, köpeklerden ülkenin kurucusunu korumak utanç vericidir.
komedidir, şarlatanlıktır, kepazelik, rüsvalık, hakaret, kemik sızlatmak, gibi anlamları da vardır. inönüyü koruma kanunu, darbeyi koruma ve yaşatma kanunu, dini koruma kanunu, allahı koruma kanunu gibi örnekleri eksik kalmıştır. eşitlik ve kişisel özgürlüklerin korunması herkese yetmemekte midir dedirtir ya da hiç kimse güvence altında değildir bari biri alınsın mı dedirtir. atatürke en büyük hakarettir.
bu kanun olmasa herkesin ATATÜRK hakkında atıp tutacağı ve asılsız iddaalarda bulunacağı durumu önlemenin en etkin yoludur.