bugün

akkuyu nükleer santrali ne karşı çıkan zihniyet

--spoiler--
vatan haini mi? (#8182608)
--spoiler--
1. santralin yapımı için rusya ile yapılan anlaşmaya göre santrali yapan yüklenici firma 50 yıl boyunca santral işletmesini elinde bulunduracaktır. hisselerini satmak istese bile türk firmaları en fazla %49'luk bir orana sahip olabilecektir. yani söz hep başkalarında olacaktır.
2. nükleer altyapısı olmayan türkiye neyi nasıl yönetecektir? bu maden ocağı değildir ki 30 kişi ölsün kader diyelim, bu nükleer bombadan tehlikeli bir yapıdır.
3. yapılması planlanan santral dünya üzerinde henüz denenmemiş bir tesistir, bu rusya'nın bir deneyi olarak algılanabilecek bir çalışmadır. santral modeli vver-1200'dür, türünün ilk örneği güzelim ülkemizde kurulacaktır. üstelik anlaşmada şöyle bir şart vardır; olaki yüklenici firma başarısız olursa (aman allahım) devam edecek halefi yine bu yüklenici firma belirleyecektir.
4. inşaa ve işletme sırasında rus işçileri için 10.000 kişilik işçi kasabası kurulacaktır, ama yapım ve bakım aşamasında türk işçiler de çalıştırılabilecek olmasına rağmen, kaç işçi olduğu ve ne aşamalarda çalıştırılacağı anlaşmada yer almamaktadır. tehlikeli nükleer alanların inşaası ve bakımında türk işçiler öne sürülebilir.
5. türiye'nin en büyük doğal gaz tedarikçisi olan rusya'nın zaten her anlaşmazlık anında bu kozu kullanıp 1-0 önde götürdüğü dış ilişkilerimizde, yine büyük bir rusya bağımlılığına neden olmayacak mıdır bu plan? böylelikle ileride bir savaş esnasında kendi ülkesinden füze göndermesine gerek kalmadan türkiye'nin yarısını delik deşik edebilecek güce sahip olmayacaklar mıdır?
6. santralin soğutma evresinde kullanılmak istenen deniz suyu, dünyanın en tuzlu suyu olan akdeniz suyudur. tuzun arındırılması çok maliyetli hatta zordur. ayrıca yaz aylarında deniz suyu sıcaklığı ortalama olarak 30 dereceye yaklaşmaktadır, bu sıcaklıktaki su ile kim neyi soğutabilecektir?

esas vatan haini bu ülkeyi böyle satan adamlara, kalkınacağız zannedip peşkeş çekendir.