bugün

anayasa değişikliği paketi

her ne kadar içinde olması gerektiğine inandığım ve %99'una katıldığım değişiklikler olsa da, birbiri ile ilişkisiz değişiklikler tek pakette bütün halinde geldiği için, sırf kıllığına basıcam hayırı. yoksa baykal ve bahçeli'nin güttüğü koyunlardan olduğum için değil.

anayasanın tümden değişmesi ve sivilleşmesi gerektiğine inandığım için, bu anayasanın hiç bir sorunu çözmediği bilakis sorunların bir kısmına kaynak teşkil ettiği için bu mini değişikliğe hayır diyeceğim. mini değişiklik mi olur le 1980 darbesinin eserine.

sivil diktaymış, yargı bağımsızlığıymış geçin arkadaşım bunları. cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlamak üzere, sivilleşme vaadi ile yola çıkan akp'nin güzergah üzerinde bir yerde işin kolayına kaçmaya karar verdiği için hayır.

ha meseleyi şekil itibariyle değil de esas itibariyle değerlendirecek olursak anayasa mahkemesine öykünüp, akp değiştirebilirdi bu anayasayı, hem iktidardı hem de muktedirdi. bunu yapamadığı için hayır.

laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu için yapamazmış. osman baydemir diyorum başka da bişey demiyorum. bal gibi yapabilirdi ama yapamadı. bunun için hayır.

daha güncel tabirle onca yaşanmışlığa rağmen olmamışlık var bu pakette. ondan hayır.

Bu arada çocukları cinsellikten korumakla ilgili madde bu şekilde geçerse, bu ülkede basılı veya elektronik ortamdaki bir materyal üzerinde değil erotik malzeme, çatal bile göremeyeceğiz.

Fakat sonuç olarak da büyük bir çoğunlukla 12 eylül anayasasına evet demiş bir milletin çok da rahatsız olmayacağı değişikliklerdir. darbe sonrası anayasanın kabulu ve ardından turgut özal (anap) gibi bir "milli kahraman" yaratılması ile, kayıt dışı para piyasaya boca edilmiş, kısa süreli refah sürecinde de kapitalizmin maddi ve manevi tüm nimetleri halka benimsetilmiş, benimsemeye dünden hazır topluluk bir müddet sonra hızla yaygınlaşan cemaatçilikle biat kültürünün en baba örnepini tüm dünyaya göstermiştir. %20 zam aldk diye bankaya giden emekli 3 ün 1 i ile karşılaşınca örgütlenmek, hakkını aramak vb. yerine napalım buna da şükür derse, işsiz adam çıldırıp kendini yaktığında karısı, anası kaderimiz buymuş, dünyada yandı cennette çiçek bahçesinde hurilerle diye kendini inandırırsa, bu anayasa değişikliği de olur, bu akp gene oyları da alır (ki artık hangi partinin iktidar olduğunun bir önemi yok) biz de ya gider ya yarabbi şükür demeyi öğreniriz.