bugün

dayı

"hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı olabilirsiniz. fakat dayı olamazsınız."

(somut, 24.03.2010 00.30)

dayı... asla olamayacağım şey. çünkü dayı olmanın en ön koşulu olan "kız kardeş sahibi olma" kriterine sahip değilim. bu yüzdendir ki bir dayı olamayacağım ve bu yüzdendir ki bir ömür bunun eksikliğini hissedeceğim. sadece bir "amca" olabileceğim. evet evet, sadece bir amca... hani nuri alço'nun "amca baba yarısıdır yavrum" diyerek malum babalığını gösterip makamına leke sürdüğü amcalık. hani şu "köprüaltı cam cam, siksin seni amcam" tekerlemelerine konu olarak çocukların gözündeki sapıklık imajı sağlamlaştırılan amcalık. hani küçükken annelerimizin "tanımadığın amcalardan bir şey alma" diye bizi uyardığı amcalık. böyle bir dünyada amca olmak istemiyorum ben arkadaşım. önce amcalık makamına iade-i itibar yapılsın sonra.

ama dayılık öyle mi? dayının söylenişinde bile güven aşılayan bir şey yok mu? kurtlar vadisi olsun, ezel olsun bu dizilerde en sağlam karakterlere hep bu yüzden dayı denmedi mi? hani şu aralar fırtına gibi esen ezel dizisinde tuncel kurtiz dayı değil de amca olsaydı şimdiki karizmasına ulaşabilir miydi?

-nasıl amca? nasıl ihanet ederler bana?
+mesele ihanet etmek değil yeğen. mesele ihanetin bedeline de katlanabilmekte.
-ne diyon amca ya? bi sigigit alüminyum! benim derdim başımdan aşkın sen ne diyon...

işte ramiz dayı'yı değil de ramiz amca'yı izliyor olsaydık aynen böyle olacaktı durumu koskoca ramiz'in. yalnız haklı burada eleman. ramiz amca ne lan hakkaten!

sonra mesela kabadayı diye bir şey var. "dayı mısın lan!" falan denir. buram buram erkeklik akıyor dayı kelimesinden. ama amca ne lan? amca ne! tövbe yarabbim...

dayı olanlar ve olabilecekler, size sesleniyorum. bulunduğunuz konumun kıymetini iyi bilin. yeğenlerinize iyi bakın. ben ağlamaya gidiyorum.
güncel Önemli Başlıklar