bugün

siyonizm

siyonizm kelimesinin kökünü oluşturan "sion" kelimesi kudüs ile eş anlamlı olarak kullanılagelmektedir. "sion" hz. Süleyman ın kutsal mabedini inşa etmiş bulunduğu kudüs teki dağın adıdır.

siyon sözcüğü modern anlamıyla siyasal yazında ilk kez bir rus yahudisi olan gazeteci nathan birnbaum tarafından kendisinin çıkartmış olduğu kendi kendine kurtuluş (selbst emanzipation) adlı derginin 1 Nisan 1890 tarihli sayısında kullanılmıştır. ilk kez birnbaum un kullandığı bu terim kısa süre sonra benimsenmiş ve yaygın kullanılmaya başlanmıştır.

siyonizm genel anlamda dini ve milli değerleri ön plana çıkartan fasist bir ideolojidir. ulusal değerleri gözeten siyonizm "israiloğulları tarihini ve ırkçılığını" içine alır.
Bu çerçeve içerisinde, örf, adet ve geleneklerin yaşatılması, eretz israel denilen israil vatanının filistin olarak kabul edilmesi ve sahip çıkılması gaye edinilir. dini siyonizm, ilham kaynağı olarak hıristiyanların Eski Ahit dedikleri ve Yahudilerin Tanah adını verdikleri kutsal kitaba dayanmaktadır. Bu kitaba göre, Filistin toprakları Tanrı Yahuda tarafından ibrahim (abraham) peygamber ve ümmetine verilmiştir ve bu sebeple Filistin bölgesinin "arz-ı mevud", yani "vaadedilmiş topraklar" olduğuna inanılır ve bu yüzden Yahudiler bu topraklarda yaşamak zorundadırlar.

siyasi siyonizm, aşırı milliyetçilik akımlarının hızla yayıldığı 19. yüzyıl avrupasında, Theodore Herzl'in önderliğinde ortaya çıkan ve günümüzdeki zorba seklini alan kavramdır.

(bkz: theodore herzl)