güzel insan

çirkin insan'a göre hayatı daha kolay olur. sahip olduğu içsel/dışsal güzellik, diğer insanlar katında bir itibara, önceliğe, ilgiye ve bunun gibi olumlu şeylere neden olduğu için yapmak istediklerini daha rahat yapar ve insanın iki yüzlülük zırhı dolayısıyla farklı muamale görür.
en basit bi örneğini aklımda kaldı, yeni duydum diye vermek istiyorum.
yemekteyiz adlı yarışma şeyinde, güzel bi kadın vardı. kadın yemek yaparken parmağını kesmiş. ordaki bi dallama da ''sizin gibi bi güzelliğin eli kesilmemeli'' tarzında bi övgüde bulunur.

burda, güzellik olgusunun yanıltıcı ve kayırıcı özelliği açıkca ortada. arkadaşı, sevgilisi, herhangi bir akraabası olduğundan değil sırf güzel göründüğü için bir insanın parmağı kesilmemeliymiş... estetik, herkesin gözünde bi farklı durur. güzel bi eşyayı satın alırız öncelikle. ama insani, yani güzellik ve çirkinlik olgularının daha üstündeki kavramlar; insanın kullandığı araç-gereçlerle, yönettiği hayvan-robot nesnelerle bir tutulduğunda ancak, böyle sorunlu ve yanlış kafaların düşüncesi olan ''bir insan güzelse parmağı kesilmemelidir, çirkinse kesilebilir, sorun yoktur'' türünde olan önermeler görülebilir.