bugün
- 3 ağustos 2026 aykolik gocu buluşması19
- beni özleyenler elime mum diksin19
- yağmurcu neden akpli12
- şükürcülük5
- call of duty black ops3
- velvet hanım aşk kadınıdır3
- kızlar naber10
- pazartesi diyete başlamak4
- tutuklanmamak için akp'ye katılmak12
- üniversitelerdeki siber güvenlik programları2
- eli olmayanlar nasıl 31 çekiyor4
- gece gece bana bi çakmak lazım diyen kız7
- seda akman2
- kız arkadaşına mini etek giydiren erkek13
- g3 ile intihar etmek3
- komşuya kahveye gitmek8
- nervio hanım ile birlikte kahve içmek2
- öğrencilik halleri3
- donald trump2
- herkese fetöcü diyenin genelde fetöcü olması3
- yeni gelin instagramı2
- çok sıcak olması4
- erdal beşikçioğlu16
- asgari ücretle çalışan yazarlar4
- manifest5
- aykolik bey birader2
- hamama gitmek4
- taşaklardan birinin kayıp olması11
- arkadaşlar kahve içiyorum5
- parmak kılları4
- tüik'in temmuz enflasyonu6
- mürted öldürmek2
- en tehlikeli insan tipleri6
- aslan gibi adam3
- nervio hamferdi10
- ömer çelik'in ertuğrul özkök'e franco tepkisi4
- askeri ücretle evlenebilir mi12
- aklınıza gelen şarkı sözü10
- çay içen kız13
- bacınızı üniversiteye gönderir miydiniz2
- 3 ağustos 20263
- yar2
- rak2
- mod geldi mod geldi4
- trivagoya bakmadın mı2
- sinem dedetaş10
- smallville'deki konuk oyuncular6
- galatasaray10
- aile hekimi2
- arıların biraz mallaşmış olması4
Anlamı "öküzbaş" tır. iskender ve Bukefalos m.ö. 344'te karşılaştılar. ikisi de 12 yaşındaydı. Teselyalı bir at tüccarı, en iyi atlarını iskender'in babası Makedonya Kralı 2. phillippos'un sarayına getirmişti. Bukefalos çok hırçındı ve hiç bir biniciye tahammül edemiyordu. iskender, babasından izin isteyip atın üstüne atladı. Gözlem yeteneği sayesinde, Bukefalos'un kendi gölgesinden korktuğunu anlamıştı. Atı güneşe doğru çevirdi, Bukefalos sakinleşti. O günden sonra ayrılmaz oldular. Atçılık uzmanları, Bukefalos'un bir Akhal teke ya da bir Fergana atı olduğunu sanıyor: Orta Asyalı bu atların ikisi de, hiyerarşinin en üst basamaklarında yer alır. Bukefalos, iskender'i büyük koşturmada adım adım izledi. At, bir keresinde Hazer Denizi kenarında kaçırılmış, hırsızlar Bukefalos'u geri getirince iskender o kadar sevinmişti ki, onları ödüllendirmişti. Bukefalos'un MÖ. 326'da Kuzey Hindistan'da öldüğü bilinir. iskender o tarihte Hydaspes nehri yakınında Kral Poros'u yendi. Plutarkhos'un ki dahil, tüm eski iskender öykülerinde atın bu savaşta öldüğü belirtilir. Hatta Oliver Stone'un "iskender" filminde, Bukefalos, binicisiyle birlikte Kral Poros'un filiyle karşı karşıya gelir. iskender'in böyle bir savaşa 30 yaşındaki bir atla katılması mümkün müydü? Ama böylesi, efsaneye yakışıyordu. Bukefalos efsanesini bozan tek şey, Franz Kafka'nın "Yeni bir Avukat" öyküsünde, iskender'in güçlü atını, öldükten sonra eski yasaları inceleyen bir avukat olarak hayal etmesi oldu.
Atları bu kadar seven iskender'in Bukefalos adına bir kent kurması şaşırtıcı değildir. Bukefala bugüne kalmamıştır ama arkeologlar Kuzey Hindistan'da Hydaspes (Jellum) nehri kenarlarında kentin izini aramaktadır. (NTV Tarih, Şubat 2010)
Atları bu kadar seven iskender'in Bukefalos adına bir kent kurması şaşırtıcı değildir. Bukefala bugüne kalmamıştır ama arkeologlar Kuzey Hindistan'da Hydaspes (Jellum) nehri kenarlarında kentin izini aramaktadır. (NTV Tarih, Şubat 2010)
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar