bugün

askerlik insan hakları ihlalidir

Doğru söze ne demeli.
insan ve onun haklarından bahsediyorsak, o hakkı genelde çiğnemek askeri, militarist yöntemlerle yapılmaktadır. "Vatan savunması, kutsal görev, dedelerimiz 10 yıl yaptı size ne oluyor" gibi çıkışlar gerçeği değiştirmez. ilk vicdani ret'çi nin Roma'lı bir asker olduğu söylenir. Belki daha öncesinde de askere gitmek istemeyen çıkmıştır ama yazılı kaynaklarda bulunmadığını sanıyorum.
Yeri gelmişken söylemekte yarar var; Son günlerde islami inançları gereği askerlik yapmayacağını ilan edip tutuklanan birde vicdani retçimiz Enver var.
Yine belirtmekte fayda var; komşumuz Yunanistan çok yakında zorunlu askerliği kaldıracağını yasayla karar altına aldı. Hal böyle iken biz, askerliğin insan hakları ihlali olduğuna, asker bir toplum kafasına sahip edildiğimiz (!) için inanamıyoruz bile.
Zaten yurt dışına satacak tek kalan şeyimizde sanırım askerliğimizdir diye düşünürüm. Bunu gören ABD bile 30 bin asker istiyorum diye tuturmadı mı? Diğer taraftan israil'in jandarmalık vazifelerini üstlenmek üzere olduğumuz şu günlerde konu hayli sıcak geliyor.
Hiç bir ülkenin saldırı bakanlığı yoktur, hep savunma bakanlığı vardır. Asker genel olarak savunma için vardır. Asker varsa düşman yaratılır. Ne çok düşman yarattık kendimize bir bakın. Türk'ün Türk'ten başka dostu olamadı bir türlü. Ne garip barış karşılıklı uzlaşma ve taviz olarak bilinir. Oysa biz Kıbrıs'ta barış durumundan işgalci çıkardık. Söylemde barış, gerçekte işgal. Sonunda yardım için gittiğimiz kendi halkımız bizi kovma noktasına geldi.
Allahın askerlerini de unutmayalım. Herkesin askeri var. Allahın askere ihtiyacımı var ki? Ama biz insanlar en kutsal saydığımız, inandığımız tanrılara bile asker yarattık. Ne için? Hep birilerinin daha rahat yaşaması için. Birilerinin dümenleri bozulmasın diye. Günümüzde özgürlük ve demokrasiyi de askerler getirir oldu.
Askersiz bir dünya, askeri olmayan ülkeler hayal olmamalı.