600 yıllık imparatorluğun bıraktığı sanat eserleri

bulunmayan sanat eserleridir, birkaç tanesini saymazsak yoktur.

600 yıl boyunca 3 kıtaya hükmektmişsin ve bu 3 kıtada senin hükmettiğin yerler dışında her yerde muazzam sanat eserleri var, ama senin hükmettiğin yerler sanat bakımından birer çöle dönmüş. neden? çünkü osmanlı müslümandı.

evet tek sebebi budur. çünkü islamiyet sanatın her türlüsünü bilimin her çeşidini yasaklatmıştır. mesela, osmanlının fetetmediği roma'ya gidelim, muazzam heykeller, tablolar, katedraller dolu. fransa'da da aynı şekilde şahane tablolardan katedrallerden geçilmiyor.

biraz doğuya gidiyorsun, osmanlı'ya dönüyorsun. hiçbir şey yok. 2-3 tane cami var sanat eseri olarak, onun dışında 2000 yıllık eserler var ki onlar da roma uygarlığından kalma. mısır'a bakıyorsun, adamlar tarih boyunca sanatın, sanatçının hep arkasında olmuşlar. ne zaman osmanlı fethediyor, sanatsal faaliyetler duruyor. resim, heykel, hiyerogrif hiçbir bok kalmıyor.

neden? neden osmanlı, 600 yıl boyunca sanat namına bir şey yapmamıştır. neden fethettiği her yeri sanat bakımından çöle döndürmüştür. sorunun cevabı başlığın içinde gizli zaten.