bugün

türkiye de ırkçılık sorununun olmaması

20. yy'ın hemen başında ortadoğu coğrafyasına şöyle bir bakıldığında, hemen her bölgenin son derece kozmopolit olduğu görülür. 20. yy'ın sonuna gelindiğinde ise, suriye, lübnan, ırak, v.b. bölgelerde bu kozmopolit yapı hala korunurken, Anadolu coğrafyası nasıl olmuşsa hızla homojenleşivermiştir. Ne Hristiyan'ı ne musevisi kalmamış, nusayrilerin falan adı bilinmez olmuştur.

Ama tabii bu durum halk arasında inceden, günlük hayatta süre gelen bir ırkçılığa bağlanamaz. Sonuçta ermeniler ihanet ettikleri için, museviler israil kurulduğu için, rumlar yunanistan yakın olduğu için, süryaniler ise AB ülkeleri onları kabul ettiği için gitmişlerdir.

Herhalde ortadoğu'daki diğer ülkelerde yaşayan musevilerin israil'den haberleri yok, oralardaki ermeniler ülkelerine çok sadık, ve yine o bölgelerde yaşayan süryaniler'in de sığınma başvurularında bir sorun yaşanıyor hep. Yoksa neden bir tek türkiye'den kaçsın ki bu azınlıklar. Hem biz, ırkçılık nedir bilmeyen, 7 düveli kardeşçe, kucak kucağa yönetmiş bir büyük cihan imparatorluğunun torunları değil miyiz?

Bu ülkede insanlar, kendi "ırklarından" birilerinin işledikleri suçlar yüzünden aşağılanmakta, tehdit edilmekte ve hatta saldırıya uğrayabilmektedir. ASALA saldırılarına başladığında, Şişli'dekiermeni ailelerin evlerine tehdit mektupları yağdığını biliyor muydunuz? Ya da yunan hükümetinin türk azınlığa yaptığı her eziyete, bizim de "karşılıklılık ilkesi" denen bir saçmalıkla yaklaşıp TC vatandaşı rumları, yunanistanla olan "ırksal" bağlarından ötürü cezalandırdığımızı bilmeyen var mı? israil filistini kana buladığında okula giden bir musevi çocuğa nasıl davranılmış olabileceğini tasavvur edebiliyor musunuz veya? En olmadı, Dersim isyanı sırasında Cumhuriyet gazetesinin "kürt denen mahlukların kuyrukları vardır, çiğ et yerler" diye haber yaptığından, Atatürk'ün manevi kızı Afet inan'ın binlerce insanın kafatası ölçülerini alarak "Türklüğün ölçütünü" belirlemeye kalkmasından haberdar mısınız? Veya Süryanilerin 80 sonrası nasıl bu ülkeden kaçtıkları, Musevilere trakya olaylarında neler yapıldığını biliyor musunuz? 6-7 eylüle, varlık vergisine girmiyorum bile. Ama bu ülkede, hayatında musevi görmemiş adamın, "kurtlar vadisi" dizisinden ve israil'in yaptıklarından yola çıkarak "bütün museviler zengin, paragöz, şerefsizdir" gibi bir süper-genellemeye gönülden inandığının da farkında değil misiniz? En olmadı, Mehmet Aurelio milli takıma alınınca, sıradan bir spor yorumcusunun, bu ülke vatandaşı binlerce hristiyanın gözünün içine baka baka ve Lefter'in yüreğine basa basa "istavroz çıkaran bir milli takım oyuncusu benim içime sinmiyor" dediğini hatırlamıyor musunuz?

Ha siz "bunlar ırkçılık değildir, ırkçılık ancak hitlerin yaptığı gibi adamları fırınlarda yakmaktır" diyorsanız, bi onu yapmamışız zaten. evet, yoktur bizde ırkçılık, en büyük biziz.