bugün

amerika birleşik devletleri vs avrupa birliği

her ne kadar batı dünyasının dışındakiler için bu iki kıta birbirleri ile çok uzlaşır gözükseler de aslında aralarında büyük farklar vardır.

amerika birleşik devletleri ekonomik olarak liberal bir ülkedir. sağlık ve eğitim hizmetleri bile tamamen ücretlidir. hapishanelerin ve askeri kurumların özelleştirilmesine gidecek kadar bir özel teşebbüsü destekleme vardır. avrupa birliği daha çok sosyalizme yakındır. avrupa'da eğitim ve sağlık ücretsizdir. bunların yanında devlet bir sürü ayrı hizmetler verir. devlet ülke için pek çok önemli kurumu elinde tutar.

amerika birleşik devletleri oldukça muhafazakar bir ülkedir. ateist sayısının en düşük ve evrim teorisini reddeden insan sayısının en fazla olduğu ülkedir. halk kesinlikle dindar olmayan bir başkana oy vermez. her başkan mutlaka hristiyan olmalıdır ve bir kiliseye kayıtlı olmalıdır. avrupa ise daha sekülerdir. avrupa'da ateist sayısı çok daha fazladır ve ateist hareketler daha destek görmektedir.

amerika birleşik devletleri kişi başına milli gelir olarak bile avrupa'dan oldukça zengindir. biz şu anda suriye'yi nasıl görüyorsak, amerika birleşik devletleri de avrupa birliği'ni öyle görüyor diyebiliriz. bu nedenle amerikalılar genellikle avrupa'yı küçümseme eğilimindedirler. fransızlar ve ingilizler de amerikalılar ile cahil oldukları için dalga geçerler.

askeri olarak ise avrupa'nın hiç şansı yok. abd'nin zaten italya'da, almanya'da, ingiltere'de onbinlerce askeri ve bir sürü üssü var.