bugün

mühendislik mimarlık ve planlamada artı ivme

mühendislik mimarlık ve planlamada artı ivme'nin 25 no'lu aciklamasidir.

Inşaat mühendisleri odası'nın küçük kurul'da yaşananlara ilişkin açıklaması ve onun paralelindeki tüm açıklamalar tmmob etkin yönetim anlayışının devrimci demokrat mühendislere dönük şiddet ve tasfiye politikalarını gizlemek ve +Ivme dergisi’ni karalamak amacındadır.

inşaat mühendisleri odası ankara şubesi 2008-2010 çalışma döneminin başından bu yana mühendislik, mimarlık ve planlamada artı ivme dergisi yayın kurulu üyesi ve okuru inşaat mühendisi arkadaşlarımıza yönelik antidemokratik, provokatif ve saldırgan tutumlar içindedir. gelişmeleri kısaca özetlersek;
1. ivme dergisi yayın kurulu üyesi iki arkadaşımız aynı zamanda i̇mo ankara şubesi yönetim kurulu yedek üyeleridir. ivme dergisi'nin yetkin inşaat mühendisliği uygulamasına karşı sürdürdüğü muhalefeti hazmedemeyen kimi yönetim kurulu üyeleri önce yönetim toplantılarında arkadaşlarımıza her fırsatta sataşmışlardır. ardından 9 ay boyunca yk yedek üyeleriyle toplanmış olan ankara şube yönetim kurulu bir anda yedekler alınmadan yönetim toplantıları yapma kararı vermişlerdir. ivme yayın kurulu üyesi olan bu iki seçilmiş üyeyi yönetim toplantılarına almamak için verilmiş bu karar, karar defterine bile yazamadıkları, gayrimeşru bir karardır.
2. genç imo’nun üniversite öğrenci temsilcilerinin seçilmesi sırasında imo ankara şubesi yönetimi, öğrencilerin oylarıyla seçilen odtü temsilcilerini değil, seçilemeyen kendi adamlarını atamışlardır. bu nedenle genç imo üyeleri imo ankara şubesi yönetimini mahkemeye vermişlerdir. öğrencilerin iradesini çiğneyen bu antidemokratik tutum, öğrenci örgütlülüğü içinde ivme dergisi üyeleri ve okurlarının ağırlıklı olarak bulunmasından kaynaklanmaktadır.
3. 14 mart cumartesi günü ankara'da gerçekleştirilen inşaat mühendisleri odası 2. öğrenci üye kurultayı'nda kararlarının çiğnenmesini bildiri dağıtarak teşhir eden öğrenci üyeler, imo genel merkez ve ankara şubesi'nden bazı yöneticilerin önce sözlü, ardından fiziki saldırısına uğramışlardır. bu saldırgan yöneticiler öğrencilere ağza alınmayacak ana avrat küfürler etmiş, onları amerikan ajanlığıyla suçlamış, ardından tekme ve tokatlarla darp etmişlerdir. bu saldırı esnasında öğrenciler fiziksel bir karşı saldırıda bulunmamışlar, sonrasında saldırıyı protesto eden bildiriler dağıtmış ve konuşmalar yapmışlardır.
4. 1 nisan 2009'da yapılan imo ankara şb. küçük kurulu'na katılan inşaat mühendisi yayın kurulu üyelerimiz ve genç-imo'lu öğrenciler saldırganların özür dilemelerini talep etmişlerdir. ancak bu talepleri karşılık bulmamıştır, zira saldırganların hiçbirisi o gün orada değildir.
5. 4 nisan 2009 tarihindeki tmmob danışma kurulu'nda yayın kurulu üyelerimiz ve öğrenciler tarafından kürsüde küfür ve dayak olayı yine gündeme getirilmiş ve aynı talep tekrarlanmıştır. ne var ki öğrencilerin talebine imo yöneticilerinden yanıt gelmediği gibi bugün toplu halde şiddet karşıtı kesilen tmmob ve diğer odalar yöneticilerinden de bu şiddeti kınayan hiçbir açıklama yapılmamıştır. imo öğrenci kurultayı'nda yapılan saldırı tmmob danışma kurulunda teşhir ve mahkum edilmiştir.
6. tmmob danışma’da bu konuda ağzını bıçak açmayan bazı imo yöneticileri mayıs ayında gerçekleştirilen imo ankara şb. küçük kurulu’nda hakaretlerini ve kabadayılıklarını sürdürmüşler ve ivme dergisi üyelerine yönelik faşist, aydınlıkçı gibi sözlerle saldırmışlardır. öğrencilere uyguladıkları şiddeti savunmaya devam ettikleri gibi, her fırsatta da provokasyon yapan bu yöneticilerin çirkin saldırıları karşısında, ivme üyesi mühendisler ve öğrenciler örgüt içi demokratik işleyişin kurallarını hatırlatarak hakaret etmemeleri konusunda kendilerini uyarmış, ancak saldırganlar aynı tavırlarını küçük kurul boyunca sürdürmüşlerdir.
7. 3 haziran 2009 tarihinde yapılan imo küçük kurulu'nda söz alan ivme dergisi yayın kurulu üyesinin, devrimci, demokrat, yurtsever mühendislere hakaret edilemeyeceği şeklindeki görüş açıklamasına tahammül edemeyen imo merkez ve ankara şb. yöneticilerinin sözlü saldırı başlatmalarının ardından küçük kurul'da kavga çıkmıştır. saldırgan imo yöneticileri, bu saldırıyla da yetinmeyip, güvenlikten sağladıkları sopalarla devrimci, demokrat, yurtsever mühendisleri darp etmek istemişlerdir. bu saldırı karşısında, devrimci, demokrat, yurtsever mühendisler kendilerini korumak zorunda kalmışlar ve saldırganları geri püskürtmüşlerdir.
olayların gelişimi bu şekildeyken ve herkes tarafından böylece bilinmekteyken, i̇mo genel merkez ve ankara şubesi yönetimleri, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali dergimize yönelik iftira dolu açıklamalar yayınlayarak mağdur rolüne bürünmüşlerdir. tmmob yönetimi, kimi odalar ve politeknik grubu da bu yalan ve hakaret dolu kampanyaya i̇mo’nun açıklamaları paralelinde katılmışlardır.

yalan 1: olayın gerçekleştiği toplantı imo ankara şube olağan üye toplantısı değil, i̇mo ankara şube küçük kurul toplantısıdır.

yalan 2: imo’nun açıklamasında yazıldığı gibi 'bir grup saldırganın üye toplantısını sopalarla basması' sözkonusu değildir. imo küçük kurul üyesi olan ivme dergisi üye ve okurları (yaklaşık 50 kişilik küçük kurul katılımı içinde 9 kişi) kurulda söz almış, hiç kimsenin devrimcilere hakaret edemeyeceğini belirtmişlerdir. merkez yöneticilerinden biri ise konuşmaya müdahale ederek her zamanki provokatif tavrıyla kavga çıkmasına yol açmıştır.

yalan 3: ivme dergisi üye ve okurlarının sopa kullanması gibi bir şey kesinlikle yoktur. aksine, sopalarla ivmecilere saldıran imo ankara şb. yk yedek üyelerinden ismi bizde saklı olan biri ve bir oda çalışanıdır. saldırganlar ellerinden sopalar alınarak durdurulmuştur. hiçbir ivme üyesi bu sopaları kullanmamıştır.
yalan 4: imo’nun açıklamasında geçen 'sokak kabadayılığı' ifadesi, öğrenci kurultayı günü tüm öğrencilerin önünde 'burası benim malım, benden izinsiz bir şey yapamazsınız, sizi odaya sokmam' diyerek öğrencileri tehdit eden, politik muhaliflerine 'faşist' diyerek saldıran imo yöneticilerine yakışmaktadır.

yalan 5: imo'nun açıklamasındaki 'imo, farklı görüş ve yaklaşımların kendisini hiçbir baskı altında hissetmeyeceği demokratik bir işleyişe sahiptir' cümlesinin neden yalan olduğunu yukarıda anlatılanlar yeterince örneklemektedir. kaldı ki imo yönetim anlayışının küçük kurullarda kendisinden farklı düşünenlere yönelik ilk saldırısı bu da değildir. bundan birkaç yıl önce bir başka muhalif grup küçük kurul'da imo yönetiminin 'demokrat şiddetinden' nasibini almıştır.

yalan 6: imo'nun açıklamasındaki 'saldırının devrimci demokrat mühendislere yönelmesi, onların şahsında bir bütün olarak imo ve tmmob örgütlülüğünü hedef alması' ifadesi tamamiyle ortalığı bulandırarak hedef saptırmaya ve kendi suçlarını gizlemeye yöneliktir.
imo’nun ve imo paralelinde açıklamalar yapan diğer odalar'ın sözlerinde teşhir edilmesi gereken yalanlar yazmakla bitecek gibi olmadığından burada kesiyoruz. söz konusu açıklamaların bazılarında küçük kurul'da yaşananların akp'nin odalara ve tmmob'ye yönelik baskıları ve son günlerde ankara'da devrimcilere yönelik faşist saldırılarla ilişkilendirilmeye çalışılması parmak ısırtan bir demagojidir. yukarıda anlatıldığı gibi olay, imo etkin yönetim anlayışının aylardır süren kışkırtmaları sonucu yaşanmıştır. küçük kurul'u iptal ederek ya da erteleyerek üyeleri kızılay’daki protestoya çağırma hassasiyetini göstermeyen imo yönetimi (ivme dergisi'nin küçük kurul'a katılmamış olan üyeleri aynı saatlerde kızılay'dadır oysa) gerçekleri gizlemek için sol duyarlılıkları malzeme olarak kullanmaktadır.
bundan üç ay önce öğrencilere uygulanan şiddeti mahkum etmeyenlerin bugünkü şiddet karşıtlığı söylemi inandırıcı değildir.

imo'yu kendi malları olarak gören, muhalif tavır alanları baskı, küfür ve şiddet uygulayarak sindirmeyi ve susturmayı bir alışkanlık haline getiren imo etkin yönetim anlayışı, tmmob'nin demokrat geçmişinden ve demokratik geleneklerinden ders çıkartmalı ve bugüne kadarki davranışlarının özeleştirisini vermelidir.
devrimci demokratlar arası ilişkiler açısından asıl kara leke olan, gerçekler bu kadar somut ve açık olarak ortadayken, odalardan sağladıkları çıkarlar gereği bu gerçekleri çarpıtmaktan utanmayanlardır.
imo'da bir süredir sürdürülen şiddet politikalarına ses çıkarmayan başta tmmob başkanı olmak üzere, tmmob, imo ve diğer bazı odaların yönetim anlayışları ile destekçileri politeknik grubu'nu bu davranış tarzından vazgeçmeye çağırıyoruz.
tmmob etkin yönetim anlayışı tarafından sahiplenilen bu antidemokratik şiddet politikasının başta tmmob örgütlülüğüne zarar verdiğini bu çevrelerin kısa sürede kavramasını ve bu politikalarına son vermesini diliyoruz.
odalardan maddi ya da sosyal herhangi bir rant beklentisi olmayan, tmmob içinde ilkeli politikalar adına muhalefet yapan devrimci, demokrat mühendisler, kendilerine yöneltilen hakaret, küfür ve şiddete boyun eğmeyecek ve geri adım atmayacaklardır.

mühendislik, mimarlık ve planlamada
artı ivme