islam horgörü ve yobazlığın birleştiği bir dindir

tepki çekecek belki biliyorum, fakat şimdiden belirteyim durumun böyle olması benim de hiç işime gelmiyor, şöyle ki;

islam yayıldığı dönemlerde bir nebze şiddet içeren ama hayatı düzene sokmaya yönelik emirlerle yine insanlara aynı şekilde hoşgörü gösteren bir din idi. şuan, türkiye ve benzeri modern ülkelerde "hoşgörü" dini. ve diğer ülkelerde görünen, hepimizin bildiği islam var bir de.

yani bunu ılımlı islam, radikal islam, sadece islam veya şeriat olarak yaşadığı ülke koşullarında değerlendirmemiz ve bu şekilde "iyidir" ya da "kötüdür" diyerek bütün dini yargılamamak gerekir. ama tabii ki herkesin bir fikri var ve değiştirmek de çok zor. ben mesela, türkiye'deki islamın çoğunluk olarak hoşgörü dini olabileceğini fakat çürük elmalarında haddinden ve gereğinden çok çok fazla olduğunu düşünürüm bu nedenle de türkiye'deki islam hakkında kendi adıma net bir şey söyleyemem. fakat şunu biliyorum, diğer ülkelerde islam sandığımız kadar hoşgörülü değil, hatta, evet yobaz. çünkü kitap yoruma açık ve herkes yaşadığı veya yönettiği ülke koşullarında onu kendi istediği yöne çekiyor.

yani ne bütün islam mensupları için hoşgörülü diyebilir, ya da hepsi yobaz gibi bir kanı içine düşebiliriz. bu da koşullarla birlikte yoruma açıktır.