bugün

anayasanın dördüncü maddesindeki gizli tehlike

şöyle ki;

anayasamızın 4. maddesi koruyucu bir kuraldır. koruduğu maddeler ise anayasanın 1, 2 ve 3. maddeleridir. ilk üç madde şöyledir;

madde 1.; türkiye devleti bir cumhuriyettir.

madde 2. ; türkiye cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

madde 3. ; türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili türkçedir.

bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

millî marşı ;istiklal marşı;dır.

başkenti ankara;dır.

bu maddeleri koruyan 4. madde ise ;

anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

ilk bakışta bir sorun göze çarpmıyor gerçekten de 4. madde var olduğu sürece ilk üç madde koruma altında. e peki ya 4. madde ortadan kalkarsa?
bu sorunun cevabı normal şartlarda malesef ortadan kalkabileceği doğrultusunda. çünkü; 4. maddenin içinde sadece 1, 2 ve 3. maddelerin değiştirilemeyeceği yazıyor 4. maddenin değiştirelemeyeceğine dair bir ibare yok.
yani sonuç olarak eğer ki yasalar çerçevesinde 4. madde ortadan kalkarsa anayasanın değişemez denilen bütün maddeleri ortadan kalkabilir.
yasa koyucu acaba bu ayrıntıyı atlamışmıdır yoksa göre göre mi böyle yapmıştır bilinmez o da zira ayrı sorundur.

zaman zaman bu mesleğin en tepesinde bulunanların dahi tartıştığı bu hadise umarım bu devletin başına hiç bir zaman çorap örmez.