bugün

türkiye ye arabayla gelen geri zekalı gurbetçi

Ekoloji ve ekonomi bilincine sahip olan aile babasidir.

Öncelikle kiralik araba konusuna aciklik getirmekte fayda var. Avrupa'nin bir cok ülkesinde özellikle almanya'daki araba kiralama sirketleri araclarin avrupa disina götürülmemesi konusunda cok hassas. Avrupa icerisinde de bir kac ülkeyi buna dahil etmekteler. Özellikle türkiye'ye kiralik arac götüremezler. Gümrük sorunu yani sira sigorta sorunu cekerler. Olasi bir kazada bütün otomobili ve karsi tarafin masraflarini karsilamak zorunda kalmalari yani sira, kiralama anlasmasina ters düstükleri icin de ayrica bir de mahkeneyle ugrasmak zorunda kalirlar. Böyle bir aptalligi hic kimsenin yapacagini sanmiyorum ve Gümrük dolayisiyla da zaten otomobili gecirebileceklerini düsünemiyorum.
bahsedilen kiralik arac durumu kredi ile alinmis bir arac ya da leasing ise o tamamen apayri bir olay, kiralik aracla uzaktan yakindan alakasi yoktur. Leasing durumunda arac zaten belirli bir süre (2-4-6 yil) kisiye aittir, süre bitiminde araci satin alma opsiyonu aciktir ya da yerine baska bir model alip süre arrtirilir o da olmadi süre sonunda arac teslim edilir ve anlasma fesedilir.

gelelim asil konuya. Bir gurbetci neden türkiye'ye arabayla gelir?

bir otomobilin yaktigi yakit, ucagin yakmis oldugu karozinden daha azdir.

örnek verelim;
4 kisilik bir aile kisi basina 350 euro´dan ucak bileti aliyorlar. 350 euro.4 = 1400 euro;

Peki bir otomobil ve bu otomobil 100km/5 l mazot yaksin (benzinli aracla gelen sayisi %1 civarinda). Türkiye yaklasik (fazlasiyla) ~3000 km uzaklikta olsun.

x = 3000 km . 5 l / 100 km = 150 l

bunun bir de dönüs masraflarini ekleyelim; 150 l . 2 = 300 l

mazot 2 euro üzerinden hesaplanirsa;

300 l * 2 euro = 600 euro

*yakiti otomobilin yipranma payi ile birlikte hesaplarsak günümüz enflasyonuna göre (2012) km basina norm olan 0,30 euro´ten hesaplayalim:

3000 km * 0,30 euro = 900,- euro

2012 senesinde yaz ayinda spontan alinan Frankfurt - Istanbul ucagi bileti fiyati: 389,- euro

ne demistik? 4 kisilik bir aile.

4 kisi * 389,- euro = 1556,- euro

aradaki fark: 1556 euro - 900 euro = 656 euro (amanin aradaki fark baya bi aciliyor)

ayrica havaalanindan türkiye´ye sadece ucus 3-4 saat sürmektedir. Valiz ve pasaport kontrolleri de eklenirse toplam 5 saati bulur.
araba ile 24-32 saat arasi degiskendir.

Buyurun hesaplar ortada. Kalkip 1400 euro verip, emekler harcayip burnundan fitil fitil getirelerek kazandigi parayi alti üstü bi kac saatten kurtulayim diyerek harcamak yerine, geri de kalan 800 euro ile cocuk ve esiyle güzel bir tatil gecirmeyi düsünen bireyin düsüncesidir.

ayrica havaalani memurlarinin da suratsiz olmalari cabasidir. hic yoktan araba yolculugunda yasadigi maceralar yanina kar kalir.

bu durumda kisinin geri zekali olup olmadigina siz karar verin.

*edit: yipranma payi ve aktuel hesaplama