bugün

javier bardem

1 mart 1969 da kanarya adalarında doğmuştur. annesi, amcası, dedesi ve kardeşleri de oyuncudur. beyazperde ile 1990 yapımı "las edades de Lulu"(lulu nun evreleri) ile tanışmıştır. 1991 de "yüksek topuklar" *, 1992 de penelop cruz ile beraber oynadığı "jamon jamon" (salam salam) ile dikkat çekmiştir. matador olmak isteyen bir iç çamaşırı modelini oynadığı bu filmle, san sebastian film festivali nde en iyi oyuncu ödülüne ve ispanya nın oscar ı goya ya aday olmuştur. daha sonra bir inşaat işçisini oynadığı 1993 yapımı "huevos de oro" (altın toplar) ve bir telefon operatörlüğü yapan bir oyuncuyu canlandırdığı 1994 yapımı "dias contados" (sayılı günler) adlı filmlerde rol almış ve bunları polisten dönme sakat bir atletizm yıldızını canlandırdığı almodovar'ın "carne tremula" (canlı et) (1997) ve gay bir cerrahı oynadığı gerardo vera nın "segunda piel" (ikinci tren) adlı filmleri izlemiştir.
sıradaki filmi ise oldukça fazla ses getiren bir yapımdır: "karanlıktan önce"...
Eşcinselliği, yazdığı kışkırtıcı roman ve şiirleriyle Castro Küba'sında baskı ve ayrımcılığa uğrayan, ilerlemiş AIDS'i yüzünden yaşamını kaçak olarak geldiği New York'ta 1990'da sonlandıran Reinaldo Arenas'ın karakterine bürünebilmek için Bardem çok çaba sarfetmiştir yaptığı bazı şeyler:
15 kilo vermiştir, Küba'ya gidip yazarın hayatta olan dostlarıyla tanışmıştır.
yazdığı her şeyi, filmin uyarlandığı günlüğünü okumuştur. Küba aksanıyla ispanyolca ve (ingilizcesi berbat olduğu halde) Küba aksanıyla ingilizce konuşmayı öğrenmiştir.
bu rolle ilgili bir sözü:
"Reinaldo karakterini canlandırmak beni daha iyi bir insan yaptı. Hayat dersi veren roller çok sık karşınıza çıkmaz."
Bardem 2002'de bizde de gösterilen iyi bir çağdaş ispanyol sineması örneği "Los Lunes al Sol" (Güneşli Pazartesiler) de bütün hayali Avustralya'ya gitmek olan, çabuk parlayan, dürüst Santa'yı oynamıştır. 2004'de ise yine, bizde de vizyona giren, gerçek bir yaşam öyküsüne dayanan "Mar Adentro" (içimdeki Deniz) de ve ölme hakkı için savaş veren Ramon Sampedro'yu canlandırmıştır...Gerçekçi ve doğal oyunculuğu onu gerçek hayattan karakterler için biçilmiş kaftan yapmıştır ki lakabı da bukalemundur.