bugün

sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

medya tarafından, kalıp cümleler ile devamlı saldırılan ülke.

sol haber'den bir köşe yazısı:

"Eğitim: Sosyalizmin eğitime ve bilime verdiği önem Sovyetler Birliği'nde de çok önemli bir konuydu, bu yüzden eğitim parasız hale getirildi. Eğitimin ücretsiz olması tüm eğitim sorununu çözmeyeceği için, Lenin'in 26 Aralık 1918’de ülkedeki okur-yazar oranını arttırmak için okuma yazma seferberliği başlatmasıyla, okuma yazma oranı 1926'da %51'e ve 1939'da %81'e yükseltilmiştir. Sovyet ülkelerinde çok yönlü gelişkin bireylerin yaratılması sağlanmıştır. Normal eğitimin dışında, sosyalist bireyin toplum için önemli olduğu düşünülerek politeknik eğitim verilmesi sağlandı. Politeknik eğitim sayesinde çocuklar paylaşımcılığı öğrenerek bencillikten uzaklaştı ve kollektif bir bilince sahip oldular.

Sağlık: Karı değil insanı merkezine koyan sosyalizm, eğitim alanında olduğu gibi sağlık alanında da epey yol katetti. Ekim Devrimi ile birlikte dünyada ilk bağımsız sağlık bakanlığı kuruldu. Sovyetler, sağlık sorunlarana çözüm getirebilmek için "feldsher" denilen sağlık eğitimi görmüş yardımcı sağlık personeli yetiştirdi. Hekimlerin denetiminde bu kişilerden koruyucu hizmetler, aşılama, ilk yardım, ishal, solunum yolu enfeksiyonları gibi önlenebilir hastalıkların tedavisi, hasta sevki, sağlık eğitimi gibi konularda yararlanıldı. ABD'deki siyah ayrımı gibi faşist düşüncelerin olmaması herkesin eşit ve ücretsiz sağlıktan yararlanmasını sağlamıştır.

Kültür ve Aydınlanma: Elbette burjuvaziye karşı savaşın önemli ayaklarından biri kültür ve aydınlanmadan geçer. Sovyetler Birliği eşitlikçi ve paylaşımcı düşünceyi topluma anlatabilmek ve toplumun aydınlanmasını sağlayabilmek zorundaydı. Kapitalizmin parayı merkezine koyan kültür-sanat anlayışına karşı Sovyetler Birliği, Proleter Yazarlar Örgütü'nü kurdu. Herkesin kültürel gelişimini artırabilmek için kitapların, süreli yayınların (dergiler) ve kültürel etkinliklerin fiyatını minimum düzeye indirdi. UNESCO verilerine göre Sovyet insanları diğer ülkelerin insanlarına göre daha çok film izliyor, kitap okuyor ve müze ziyaret ediyordu. Tiyatrolara ve diğer kültürel etkinliklere giden insanların sayısı toplam nüfusun yarısına denk düşüyordu.

Kadın: Dünyada kadınları ikinci plana atmak ve kadınları bir meta gibi görmekten uzak ilk deneyim Sovyetler Birliği ile oluşturuldu. Devrimden sonra ilk düzenlemeler kadınlar için yapılmıştı. Erkek ve kadın arasındaki tüm eşitsizlikler yasalar dahilinde kaldırıldı, eşit hak ve sorumluluklar tanındı. Kadınlara eşit iş, eşit ücret, eşit dinlenme, toplumsal güvenlik ve eğitim olanağı sağlandı. Evliliklerde dini baskılar kaldırıldı. Kürtaj yasal ve ücretsiz hale getirilmiştir. Kadınların parayla satın alınamayacağını ve bu şekilde ilişkiye girilmemesi için çalışıldı. Her alanda erkeklerle eşit haklara sahip olabilmişlerdi.

Din: Günümüzde bile derin tartışmalara yol açan konulardan biri olması nedeniyle önemlidir din. Sovyetler Birliği dine inanan veya inanmayan insanları eşit kılmak zorundaydı çünkü sosyalizm bunu gerektirirdi ve böyle de oldu. insanların dine inanma ve inanmama özgürlüğü sağlandı, ayrımcılıkların ortadan kalkması için resmi belgelerden din ibaresi kaldırıldı. Dini kurumların devletten ve devlet kurumlarından ayrılması sağlanmıştır. insanların vicdanını kullanarak onlara baskı uygulayan dini örgütler kaldırıldı."

iNGiLiZ-SOVYET GENÇLiK DOSTLUK iTTifakı'nın eğitim hakkında çalışma taslağı:

"SSCB anayasasına göre herkes için ücretsiz eğitim sağlanır ve 15 yaşına kadar zorunludur.

Sovyet Anayasası'nın 121. maddesi şöyledir: "Vatandaşlar SSCB'nin eğitim hakkı vardır. Bu hak, evrensel, zorunlu ilköğretim; eğitimin, yüksek öğrenim de dahil olmak üzere ücretsizdir; bir devlet sistemi tarafından Yüksek Seviyedeki Öğrencilerin Ezici Çoğunluğu için Burslar eğitim kurumları; okullarda talimat vererek ana dilde ve özgür örgüt tarafından yürütülür. Emekçiler için mesleki, teknik ve agronomik eğitim fabrikalar, Devlet çiftlikleri, makine ve traktör istasyonları ve kolektif çiftlikler."

Dersler, SSCB'nin farklı Cumhuriyetlerinin ana dillerinde verilmektedir.

Erkekler ve kızlar her zaman birlikte eğitilir.

Son zamanlarda yüksek öğrenim için küçük bir ücret getirildi. 15 yaşında. Bununla birlikte, belirli bir standarda ulaşan tüm öğrenciler, burs verildi. Burslar, gerekirse, Öğrenciyi okurken tutmak, tarafından sorulan ortak bir soru Sovyet öğrencilerden yurt dışından gelen öğrencilere; "Ne kadar maaş alıyorsun Ülkenizde mi okuyorsunuz?"

Ücretsiz endüstriyel eğitim verilmektedir.

Eğitim, okulların sınıflarıyla ve hatta gençlerle sınırlı değildir halk. Çoğu insanın hayatının bir parçasıdır. Biri Yol gösterici ilkeler, eğitimin gerçek yaşamın bir parçası olması gerektiğidir ve sadece kitap öğrenimi değil; çocukların olmaya hazırlandığı işçiler ve toplumun yararlı üyeleri ve eğitimlerinin Onlara gelecekleri için çok yönlü bir temel vermek.

Sovyetin kurulmasından önce evrensel bir eğitim yoktu Hükümet, böylece milyonlarca çocuk hiç okula gitmedi. Köylü nüfusun kitlesi cahil, cahil, doluydu batıl inançla.

Ulusal azınlıklar için işler özellikle kötüydü, çünkü Hükümetin politikası, ulusların kültürünü ezmekti. Ukraynalılar ve Gürcüler. Kendilerininkini kullanmalarına izin verilmedi gazetelerde, kitaplarda veya mahkemelerde diller; gidenler okul Rusça öğretildi.

okul öncesi eğitim:

isteğe bağlı bir sistem Sekiz yaşın altındaki çocuklar için okul öncesi eğitim başlatıldı Sovyet rejimi altında. Bundan önce sadece 550 kişilik hüküm vardı kreşlerdeki çocuklar. Kreşlerdeki yer sayısı arttı 1932'de 600.000'den 1937'de üç milyonun üzerine çıktı ve o zamandan beri yükseldi.

Kreşler genellikle fabrika gibi bir iş yerine bağlanır. veya bir kollektif çiftlik veya biri birkaç apartman bloğuna hizmet edebilir. Ebeveynler, fabrikaların, çiftliklerin Yönetim ve Sendika Komiteleri, vb. bulundukları yerde ve Sağlık Komiserliği, Kreşlerin işletilmesinde işbirliği yapın. Çalışan anneler ayrıldığında kreşlerdeki küçük bebekler, onları beslemek için zaman alırlar ve Bu nedenle iş yerlerine yakın olmaları önemlidir. Burada Bayan tarafından tipik bir kreşin tanımından bazı alıntılardır.
Beatrice Kralı: -

"Odalar çok geniş ve yüksek, maksimum ışık alıyor.... Her odada çocukların yaz kış uyuduğu bir veranda vardır. Şef yemeklerin hazırlandığı büyük bir mutfak da bulunmaktadır çamaşır olarak. Kreşin döşenmekte olan önemli bir zemini var ziyaretim sırasında oyun alanları ve bahçeler olarak dışarıda. Her grup (12'den 15'e kadar) sorumlu nitelikli bir kişiye sahiptir. eğitimsiz görevli.... Kreş en güçlü merkezlerden biridir ebeveynlerin eğitimi için."

Anaokulu bebek okulları kreşlerin çalışmalarına devam ediyor, devam hala gönüllü. Bunlara katılan çocuk sayısı arttı 1928'de 800.000'den 1933'te bir buçuk milyona ve üç buçuk milyona 1940'ta yarım milyon. Ebeveynler ve öğretmenler arasındaki işbirliği çok okulla aylık olarak yapılan bir Veli Konseyi toplantısı aracılığıyla kapatın personel. Ebeveynlerin okulu ziyaret etmeleri ve öğretmenlerin Çocukların evlerini ziyaret edin. Çocukların birkaç dersi var yaşa göre bol oyun, yemek ve uyku. Örgün eğitim altı yılda başlar."