bugün

kız kulesi

Ne zaman inşa edildiği kesin olmamakla birlikte, bazı kaynaklarda kulenin mimari tarzının m.ö 340 civarında olduğu söylenmektedir. Kule’nin önceki isimleri damalis ve Leandros idi. Damalis, Atina kralı Kharis'in karısının adıdır. Damalis ölünce kıyıya defnedilmiş ve kuleye Damalis adı verilmiştir. Bizans döneminde "küçük kale" anlamına gelen "arcla" ismiyle bilinmekteydi.

Tarihi oldukça eski zamanlara dayanan kule hakkında birçok efsane anlatılmaktadır. Bunlardan en çok bilinen ve anlatılanı ise şu iki efsanedir.

Rivayete göre, Yunan tanrıça Afrodit kendisi için bir tapınak yaptırır ve gerçek aşkı bulmak isteyen herkes bu tapınağa gelir ve dua ederdi. Bu tapınağın tüm işlerinden rahibe Hero sorumluydu. Gerçek aşkı bulmak isteyen Hero da burada dua eder ve karşı kıyıda yaşayan Leandros adı ile tanınan genç adam, kule içerisinde yaşamakta olan Hero isimli bir rahibeye aşık olur.
Hero, sevgilisini adaya götürmek için her gece bir ateş yakar. Fırtınalı bir gecede ateş sönünce Leandros yolunu kaybederek Boğaz'da boğulur.
Uzun zaman sevgilisini bekleyen Hero ise Leandros gelmeyince üzüntüsünden intihar eder.

Başka bir hikayeye göre de bir falcı dönemin en güçlü kralına kızının 18 yaşına gelince yılan sokmasından öleceğini söyler Günlerce bunun yasını tutan kral sonunda kızının hayatını kurtaracak bir çözüm bulur. Kral onu korumak için denizde güvenli bir şekilde yaşayabileceği bir kale inşa ettirir ve bu kaleye sadece bir hizmetçi günlük olarak gidip prensesin ihtiyaçlarını ve yiyecek götürür. Başka hiç kimsenin buraya gitmesine izin yoktur. Bir gün hizmetçi sepetleri kayığa yüklerken meyve sepetinin içerisine giren ve saklanan yılanı fark etmez. Meyve sepetinde saklanarak adaya gelen yılan falcının dediği gibi prensesi sokarak orada öldürür. Kızını korumak için onu denizin ortasında tek başına bir kaleye koyan kral yine de kızını koruyamamıştır.