bugün

sokak köpekleri

--dil dersi başlar--
Halk dline öyle ya da böyle yerleşmiş ifadeler dilin birer varlığı olarak kabul edilir. Türkçede (Türkçe sözcüğü kesme işareti ile ayrılmaz) bu şekilde yer alan pek çok sözcük vardır. Ayrıca noktalama işaretlerinden önce boşluk bırakılmaz. Noktalama işaretleri kullanımı dersine girmeyeceğim çünkü onları anlatmakla uğraşamam. Keşke başkasının evine taş atmadan önce kendinize baksanız.

Ayrıca bütün bir metinde saldırgan sokak köpeğinden bahsedildikten sonra kurulan ilk cümledeki bu ifadesi bahsedilen köpek ve onun gibi saldırgan olan diğer köpekleri ifade eder. Orada sıfat görevinde olan sözcük cümlede anlamı etkiler. Dilerseniz bu ifadesini kaldırın anlam değişecektir veya başka bir sıfat olan sözcük getirin (bütün, yaşlı, beyaz, hasta....). Ne kadar garip öyle değil mi?.. Elbette bu dil bilgisi olduğu kadar biraz da anlambilim konusunda yeterlik gerektirebileceği için ilk balışta fark edemeyenler olmasını da anlayışla karşılarım. Bahsedilen girdide de herhangi bir değişiklik yapmadım ki sonradan ekledi, değiştirdi denilmesin.
--dil dersi biter--

Duyar kasmak gibi internet diline yerleşmiş bir ifadeye gösterilen hassasiyetin insanların can ve beden bütünlüğünün güvenliğine de gösterilmesi gerekir. Bu ilginin gösterilmemesi en kibar tabirle samimiyetsizliktir.

Sokak köpeklerinin insanlara zarar verdiğini görmezden gelmek insan hayatını açıkça tehlikeye atmaktır. insan hayatını tehlikeye atan bir davranışı destekleyip de ölen insanlara utanmadan rahmet dilemek ise açıkça ikiyüzlülüktür. Böyle bir tavır kurmak x partili değilim ama şeklinde başlayıp malûm şekilde devam eden cümlelerden daha farklı değildir.

Ayrıca köpeklerin insanlara zarar verdiğini söylemek ifade özgürlüğüdür. insanların kendilerine zarar veren canlılara karşı saldıraya geçeceğini söylemek de öyledir. Elbette ittapar arkadaşlar işlerine gelmeyen ifadelere saldırmayı daha kolay buldukları için tartışmak yerine üst perdeden hakaretvari konuşmayı tercih ederler.

Bir gece dışarıya çıktığınızda evinizin önünde veya girdiğiniz bir sokakta sürü halindeki köpeklerin saldırısıyla karşılaştığınızda buyurun gelin ve tekrar konuşalım veya bir gece yarısı karşı bahçenizde bir kediyi köpekler parçalarken yoksa benim kedim mi diye paniklediğinizde tekrar konuşuruz.