bugün

uludağ sözlük birinci gazoz ligi

Usbgl 2009 hazırlık sezonu 1 mart 2009 Pazar günü saat 14:00'de oynanacak maçlar ile başlaması kesinleşmiştir.. bu sebepten dolayı yeni bir takım alınması (Usbgl 2009 hazırlık sezonu için) artık sözkonusu değildir..

Maçlar dikilitaş'da bulunan ve daha öncede organizasyon yapılmış olan sahada oynanacaktır..

Formalar ile ilgili herkesten yardım beklenmektedir.. etrafınızda "bu işi en ucuza x yapar ben görüştüm" diyeniniz var ise bizimle irtibata geçiniz..

Maç başlangıç saati 14:00 olarak belirlenmiştir..

Kabul edilmiş diğer tüm kurallar aşağıda belirtilmiştir..

Aşağıda belirlitlen kurallar esbpl'de uygulanan kuralların bir kopyasıdır.. ilgili kişilerden izinler alınarak usbgl'ne uyarlanmıştır..

Kuralları tüm katılımcıların iyice okuması, liğin daha kolay ve sıkıntısız geçmesine neden olacaktır..

--------------------------------
madde 1- amaç ve kapsam

Usbgl (uludağ sözlük birinci gazoz ligi), uludağ sözlük dahilinde, uludağ sözlük yazarlarınca, uludağ sözlük yazarları için, herhangi bir maddi amaç ve destekten uzak; sadece ortak paydada eğlenceyi, birlik ve beraberliği amaçlayan; amatör bir futbol organizasyonudur ve bu organizasyon, lig usulü maçları içerir.

madde 2- lige katılım ve kayıt

(1) usbgl'ne bir takımın katılabilmesi için kontenjan olduğu takdirde, lige katılmak isteyen bir takımın ligde yer alabilmesi için, organizasyon ekibine yapılacak, tamamı sözlük yazarı olan ve en az 8 kişiden oluşan, ciddi ve düzenlenmiş bir takım olarak katılmayı amaçlayan başvurusu gereklidir. Devam eden lige takım girişi yapılamaz.
(2) lige katılmak isteyen takım lige katılıp katılmayacağına organizasyon ekibi karar verir.

madde 3- organizasyon ekibi ve toplantılar

(1) usbgl organizasyon ekibi, "şimdilik" iki kişiden oluşur. bu iki kişi lig için düzenlenmesi gereken hususları düzenlemek, kaptanlar arası diyalog bütünlüğünü sağlamak, olası karışıklıkları gidermek, lig sahasını ayarlamak, kaptanlar toplantısı yer ve saatini belirleyerek toplantıyı yönetmek, lig için gereken harcamalar konusunda belirlenen paraları toplamak, maç sonuçlarını ve golleri kayıt altına alarak her maç günü sonunda uludağ sözlük'te ilgili lig sezonu başlığında veya usbgl web sitesinde ilan etmek ve bunlar gibi usbgl'nin işleyişiyle ilgili işleri yürütmek için bu görevdedir.
(2) kaptanlar toplantısı, yeni sezon başlamadan önce ilk olarak yeni sezonun başlamasına iki ay kalmasından önce ve ikinci olarak yeni sezonun başlamasına en az onbeş gün kala, halihazırdaki organizasyon ekibinin yöneticiliğinde düzenlenmiş olmalıdır. Her takımın kaptanı ya da kaptan yardımcısı toplantıda hazır olması gereklidir.
(3) toplantıda kararlar, yukarıda belirtilen usule göre toplanmış olan kaptanların çoğunluğuyla alınır.
(4) ligin başlamadan önce yapılacak olan kaptanlar ikinci ve son toplantısına tüm takımların kaptanları katılmak zorundadır. takım kaptanının katılamaması durumunda, kaptan yardımcısı ya da temsilen bir oyuncusu katılmak zorundadır. bu toplantıda ligin fikstürü, son kurallar listesi gibi hususlar değerlendirilerek karara bağlanır.
(6) toplantı gündemi gereği yapılacak olan oylamalar veya lig kurallarının, saha yerinin, lig topunun belirlenmesi gibi örnek durumlar; toplantıda elde olan somut fikirler üzerinde tartışılarak, toplantı katılım ve karar için çoğunluk şartları göz önünde bulundurularak kaptanlar veya temsilcileri tarafından karara bağlanır.

madde 4- takımlar

(1) usbgl'ne katılmak isteyen takımlar, başvurularını organizasyon ekibine; ikinci maddede belirtildiği gibi kaptanları ve oyuncuları belirlenmiş biçimde yapmak durumundadırlar.
(2) genel kadroda oyuncu sınırlaması yoktur. bir takımın kadrosunda olan oyuncu, hiçbir şekilde başka bir takımın genel veya maç kadrosunda yer alamaz.
(3) takımlar lig kurallarına uymakla, takım kaptanları tüm oyuncularının bu kurallara uymasını sağlamakla mükelleftirler.
(4) her takım maçlarda; kendisinin diğer takımlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde renklendirilmiş, tasarlanmış bir forma giymek zorundadır. bu formaların sırt kısmında, oyuncuların uludağ sözlük'te kullandıkları rumuzlar ve takım içinde belirlenmiş numaraları yazar.
(5) takım kadroları ligin başlayacağı haftanın cuma akşamı saat 21.00'e kadar organizasyon ekibine bildirilmelidir.

madde 5- kaptanlık

(1) her takımın bir kaptanı, her kaptanın da sözlük yazarı olması zorunludur. kaptanlar, ligle ilgili başlıkları, haberleri takip etmek, bunları takım arkadaşlarına bildirmek, lig kurallarını ve ligin işleyişini takım arkadaşlarına anlatmak ve onların tüm kurallara uymasını sağlamakla yükümlüdür. kaptan yardımcısı, kaptan görevini ve sorumluluklarını yerine getiremediği zaman, kaptan yerine geçer. kaptan ve yardımcısı organizasyon ekibine bildirilir.
(2) organizasyon ekibi, herhangi bir durumda doğrudan kaptan ile muhatap olur. aynı şekilde bir takım oyuncusunun organizasyon ekibinden isteği, kaptanı aracılığıyla iletilir.
(3) her kaptan, takımının oyuncularından dolayı organizasyon ekibine karşı sorumludur. oyuncular kaptanın muhatabındadır. kaptan, sahadaki takım arkadaşına hakim olmak ve onu hareketlerinden dolayı uyarmakla yükümlüdür.

madde 6- lig düzeni

(1) ligin hangi tarihlerde başlayıp hangi tarihlerde biteceğine, kaptanlar toplantısında oy çoğunluğu ile karar verilir.
(2) lig, çift devreli olup, iki devrenin sonunda, ligi birinci sırada bitiren takım şampiyon olur.
(3) lig maçlarında; galibiyete 2, beraberliğe 1 puan verilir. ikili averaj sistemi uygulanır.
(4) lig sahası, lig öncesi kaptanlarca belirlenir. saha, organizasyon ekibince ayarlanır. saha ücreti toptan değil, maç başına ödenir. 1 saatlik maç ücreti, o maçı yapan iki takım kaptanınca takım arkadaşlarından toplanarak "saha" yönetimine verilir.

madde 7- oyuncular ve maç kadroları

(1) maç, en az 5 en çok 6 kişilik takımlar ile oynanır.
(2) hiçbir takım, bir başka takım oyuncusunu bir maçlığına veya, takımların karşılıklı anlaşması dışında transfer edilmeksizin, oynatamaz.
(3) hiçbir takım kadrosunda profesyonel bir futbolcu bulunduramaz. eğer bir takım maça profesyonel bir oyuncu ile çıkarsa, o maç hükmen yenik sayılır ve ayrıca 2 puanı silinir.
(4) bir oyuncunun usbgl'de sözlük yazarı sayılabilmesi için, sözlük yazarlığının (veya çaylaklığının) devam ediyor olması şarttır. ancak, eğer bir oyuncu, sözlük yazarı olarak usbgl'de bir maç yapmış ve ardından usbgl'nin aynı sezonu devam ederken uçurulmuş ise, sezon sonuna kadar sözlük yazarı olarak sayılmasına devam edilir. bir sonraki sezon sözlük yazarı sayılabilmesi için, evvela sözlük yazarı alımının açılmamış olması gerekmektedir, bununla birlikte o uçurulan sözlük yazarı oyuncu; her takımın genel kadrosunda sadece bir kişi olarak bulunmak üzere ve bu bir kişiye de ligdeki takımların kaptanlarının çoğunluğunun onayı ile ilerleyen sezonlarda da, sözlük yazarı alımı açılmadıkça sözlük yazarı statüsünde oynayabilir.
(5) usbgl'de oynaması için bir kişinin kaydı yapılmışsa ve daha sonrasında o kişi hiçbir entry girmeyip kaydı silinmişse eğer ligden ihraç edilir.

madde 8- maç düzeni

(1) maçlar birer saat üzerinden oynanır, fikstürün tamamı, saatler de dahil olmak üzere lig öncesi yapılacak son kaptanlar toplantısında belirlenir ve organizasyon ekibince yeni sezon başlamadan önce tüm kaptanlara bildirilir.
(2) maç saatlerindeki değişiklik ilgili lig sezonu başlığında veya lig web sitesinde organizasyon ekibince beyan edilir, takımlara haber verilir.
(3) maç sonuçları organizasyon ekibince veya maç anında hazır bulunan lig katılımcıları tarafından, "skor", "gol sahipleri" şeklinde tutulur. sonuçlar, gol krallığı ve puan durumu; her maç günü akşamında ilgili lig sezonu başlığında veya lig web sitesinde organizasyon ekibince ilan edilir.
(4) maç esnasında sahada veya dışarıda kesinlikle bir hakem veya hakem gibi davranan bir kişi görev alamaz, maça dışarıdan müdahale edilmesi de kesinlikle yasaktır.
(5) maç içinde kart uygulamalarını, madde 15'teki esaslar çerçevesinde, takım kaptanları kendi aralarında düzenler. serbest vuruşlarda top ile en yakın rakip takım oyuncusu arasındaki mesafe en az 5 adım olmak zorundadır. maçlarda aut atışlarında oyun ceza sahası içinde yerden başlatılır. futbol kurallarındaki geri pas uygulaması aynı haliyle geçerlidir.

madde 9- maça geç kalma

(1) her takım maça vaktinde gelmek zorundadır.
(2) maça en fazla 15 dakika geç kalınabilir. maçın başlamasından itibaren 15 dakika geçmiş olmasına rağmen 4 veya daha az kişiyle sahada bulunan veya 15 dakikadan daha geç bir zamanda sahaya gelen takım, hükmen yenik sayılır. gerekli takviyeler ile o saat boyunca dostluk maçı yapılır.

madde 10- maça gelmeme

(1) takımlar maç yapılmasına yetecek kadar oyuncusu ile birlikte her maça gelmek zorundadır.
(2) kural olarak, maçına gelmeyen bir takım ligden ihraç edilir.
(3) bir takım, eğer maça gelememe ihtimali maçtan önce ortaya çıkmışsa; öncelikle takım kaptanı bu durumu en geç maçın olduğu haftanın "cuma" günü saat 21.00'e kadar organizasyon ekibine bildirmelidir. maça gelemeyişi mücbir bir sebebe veya çok haklı ve çok önemli bir nedene dayanmayan takım (bu nedenin önem değerlendirmesi organizasyon ekibince yapılır), bu saate kadar durumu organizasyon ekibine bildirmiş olsa da, maça gelmeyişinden dolayı o maçta hükmen yenik sayılır.
(4) haber verip de gelememe durumlarında; bir takım en fazla bir kez maça gelmeyebilir. bir maçtan daha fazla maça gelmeyen takım, ligden ihraç edilir.
(5) tüm bu durumlar için geçerli olmak üzere, gelmeyen takım; en geç bir sonraki hafta, gelmedikleri maçın 1 saatlik saha ücretini (her iki takım için de halı saha işletmesine ödenen toplam saha ücretini) halı saha işletmesine veya halı saha işletmesine verilmek üzere organizasyon ekibi üyelerinden birine vermek zorundadır.

madde 11- maçın ertelenmesi

(1) usbgl'de kural olarak maç ertelenmez. ancak aşağıda belirtilen kimi hallerde organizasyon ekibi tarafından maçın ertelenmesine izin verilebilir.
(2) bir takım bir maçla ilgili erteleme talebini en geç ilgili haftanın perşembe günü saat 21.00'e kadar organizasyon ekibine bildirilmelidir. organizasyon ekibi durumu değerlendirir; çok önemli, çok haklı bir gerekçe olmadığı sürece, talep kabul edilmez. bu durumda eğer takım maça çıkmaz ise, "maça gelmeme" hükümleri uygulanır.
(3) çok önemli (hayati vb.) ve çok haklı bir sebep söz konusu ise, talep rakip takım kaptanına iletilir. iki takım kaptanı en kısa süre içerisinde, aynı hafta içinde oynanmak üzere maç zamanını tayin edip, organizasyon ekibine bildirmek zorundadır. aynı hafta içerisinde oynanamaması durumunda, en fazla bir hafta daha maçın yapılması için süre tanınır; o hafta da oynanamadığı taktirde erteleme talebinde bulunan takım hükmen mağlup olmuş sayılır.
(4) mücbir (zorlu hava koşulları, bayram, resmi tatil, seferberlik, doğal afet vb.) sebepler dışında, o haftaki "tüm" maçların ertelenmesi söz konusu değildir.
(5) erteleme talep eden takım, o hafta oynayacağı takım ile ertelenmiş olan maçın oynanacağı gün konusunda anlaşmalı, gereken kolaylığı sağlamakla yükümlüdür. ertelenen maç, devam eden hafta içerisinde, lig akışını da etkilemeyecek biçimde oynanmalı, maçın yer ve saati erteleme talebi ile birlikte organizasyona bildirilmelidir.

madde 12- transfer

(1) takımlar arası transfer dönemi, ligdeki takımların ilk devre maçlarını tamamlamış oldukları pazar gününün peşinden gelen cuma günü saat 21.00'da sona erer.
(2) her oyuncu, sezon içerisinde sadece bir kez transfer olabilir. transfer işlemi, en yakın cuma günü 21.00'a kadar organizasyon ekibine bildirilmelidir. transfer olan oyuncuya dair iş bu bildirme işlemi, her iki takım kaptanınca organizasyon ekibine ulaştırılmalıdır.

madde 13- yedek oyuncu

(1) her takım genel kadrosunda ve maç kadrosunda yedek oyuncu bulundurabilir.
(2) maç içinde oyuncu değişikliği sınırsızdır ancak maç sırasında oyundan çıkan oyuncu bir daha oyuna giremez.

madde 14- maç anında eksik kalma

maç esnasında oyuncusu sakatlanan veya oyundan çıkmak zorunda kalan takım, yedek oyuncusu varsa, oynatır; yoksa, maça kalan kadrosu ile devam eder.

madde 15- maç esnasında ihtar ve ihraç

(1) maç sırasında türkiye liglerindeki kurallar içerisinde yer alan sarı ver kırmızı kart gösterilme halleri, usbgl maçlarında da geçerlidir. ancak olabilecek durumların yorumu, usbgl'ye uydurularak uygulanacaktır.
(2) kaptanlar kart kurallarını uygulamaktan çekinmemeli ve bu maç içerisinde oyuncunun kart görmesini gerektirecek durumlara dikkat etmelidir.
(3) kırmızı kart, belli başlı, bariz ve başka alternatifi olmayan hallerde uygulanır.
(4) kırmızı kart şu hallerde kesin olarak uygulanır:
a) gole giden topu el ile kesmek.
b) kalecinin, ceza sahası dışında topa elle vurması.
c) boş kaleye veya kaleciyle karşı karşıya pozisyonlarda; gole giden oyuncunun düşmesini sağlamak için kaleciden başka bir oyuncunun sert bir şekilde faul yapması veya buna benzer hareketlerde (çekmek, itmek, çelme takmak vs.) bulunması.
d) oyun içerisinde tamamen kasti ve sakatlamaya yönelik; yandan veya arkadan sert bir şekilde faul yapmak. (işbu durum; kasti mi ya da değil mi yorumunun olmadığı, bariz pozisyonlar için geçerlidir.)
(5) yukarıda açıkça sayılmış olan haller dışında kalan fakat gerçek futbol oyun ve kurallarında bir kırmızı kart pozisyonunun doğabileceğine inanılan yoruma açık pozisyonlarda saha içerisinde iki kaptan, kırmızı kart olup olmadığına karar vereceklerdir.
(6) maç sırasında birine ağır hakaret eden, küfür eden, kavga çıkartan, genel edep ahlak kurallarına ve bu gibi durumlarda usbgl'nin arkadaşlık ve birliktelik ruhuna aykırı hareket eden oyuncu, maçtan ihraç edilir. oyuncunun lige devam edip etmeyeceği, organizasyon ekibince belirlenir.
(7) maç içerisindeki iki sarı kart, bir kırmızı karta dönüşür. sarı kart o maçtan sonraki maçları etkilemez.
(8) kırmızı kartın cezası 5 dakika oyun dışı kalmadır.

madde 16- hükmen mağlubiyet

(1) hükmen mağlubiyet durumları kurallar listesinin çeşitli maddelerinde belirtilmiştir.
(2) hükmen mağlup olan takım, 10-0 mağlup olmuş sayılır.

madde 17- olağandışı durumlar - kurallar listesinin yorumu

olağandışı ve kurallar arasında da belirtilmemiş hallerde, gerekli düzenlemeler ve bu kurallar listesi içerisinde belirtilen hususların yorumu, adalet, hakkaniyet ve iyi niyet ilkelerince, herkesin menfaati göz önünde bulundurularak organizasyon ekibi tarafından yapılır.

madde 18- hüküm

(1) kurallar listesi kaptanlar toplantısında alınan kararlar çerçevesinde, organizasyon ekibince düzenlenir.
(2) iş bu kurallar listesi "usbgl 2009 hazırlık sezonu" başından itibaren geçerlidir.
(3) lig katılımcıları bu kurallar listesini kabul etmiş sayılırlar.

Not: "ekşi sözlük - Calibra'dan alıntıdır.."( bazı yerleri çıkartılıp eklemeler yapılmıştır..)