bugün

secaat arz ederken sirkatin söylemek

tamamı aslında secaat arz ederken merd-i kıpti sirkatin söylermiş. anlam olarak :çingenenin harbisi kahramanlıklarını sıralarken yani kendini överken suçlarını, yaptığı hırsızlıkları anlatır bir atasözüdür. yani kendini överken olumsuz bir özelliği de aynı anda göstermek pot kırmak gibi birşey. neden mı simdi bunu yazdım. olayın kişiselleşmesini istemediğimden isim vermeden dialoğa girmeden diyeceklerimi demek istiyorum. okuduğum bir metinde bir kişi ben falan filan içeriğinden pek anlamam ama benim için cengiz han da bir hitler de diyerek aslında bu tür tarihi şahsiyetlerle iyi kötü bir fikir taşımadığını beyan etmekte olunca aklıma bu yukarıdaki atasözü geldi. nerden estiyse işte. ama hitler ile cengiz hanı bir tutmak en azından hitleri tanımamaktır. mesela ben cengiz hanın tarihte işlediği suçlardan dolayı türklerden kan parası isteyen bir millet duymadım. ama almanya hitler ve yaptıklarının ezikliğinden hiçbir soykırımı eleştiremez durumdadır. varın anlayın hitleri. son söz sudur ki: hitler ile birilerini kıyaslamak için en azından ya hitleri bilecek yada o birilerini bileceksiniz. yoksa bana bunlar eşit mesafede diyerek tarafsızlığınızı ifade etmek yanlış anlaşılır. sirkatin söylemeye benzer.
Gündemdeki Haberler
© copyright 2005 - 2026