bugün

polis suçumuz yokken bizi dövebilir mi

Öncelikle polis adam dövmez, kademeli olarak zor kullanır. Bu zor kullanmanın derecesi ve sınırı pvsk ve tck’da Detaylı olarak belirtilmiştir. Kabaca özetlemek gerekirse bedeni güçle “itekleme”den başlayarak, jop ve gözyaşartıcı gazlardan tutun duraksamadan silahla ateş etmeye kadar bu zor kullanmanın derecesi farklılık gösterir. Toplumsal olaylarda ise zor kullanmanın şeklini birim amiri tayin eder, (jop çek, gaz at, süpür gibi)

Anlatılan olayda ise polisin dershane karşısında öğrenci olmayan şahısları itekleyerek uzaklaştırması basit bir zor kullanma yöntemidir. Muhtemelen dershane çıkışında sıklıkla kavga, taciz vb basit asayişe müessir olaylar yaşanmaktadır. Bundan dolayı polis gelen bir şikayete bağlı olarak ilgili kişileri men etmiştir.

Şimdi gelelim doğru bilinen yanlışlara;

Polisin zor kullanmasına bağlı olarak gerçekleşen yaralanmalar sınır aşılmadığı sürece “yaralama” ve “işkence” suçu oluşturmaz.

Örn; sen kavga ettin, polis geldi, sen kimsin lan beni allah kulu gelse alamaz dedin, polis seni yere yatırdı, kelepçe takarken kolun kırıldı, iki ay kolun askıda gezersin salaklığınla kalırsın, değil baro başkanı avukatlığını yapsa, Avrupa insan hakları mahkemesine de gitsen, Türkiye’yi birleşmiş milletlere de şikayet etsen banane lan direnmeseydin derler!

iteklemeye bağlı olarak kasten yaralama suçu işkence suçu filan iddia edilemez. Komik olmayın.

Basın mensubu değil iseniz bir polisin göreviyle ilgili görüntüleri kaydetmeniz ciddi bir suçtur. Bunlar mahkemede delil olarak kabul görmez. Hatta polis sizden şikayetçi olsun olmasın re’sen açılan bir kamu davasının şüphelisi durumuna düşebilirsiniz.

Tutanak ancak kamu görevlisi tarafından düzenlenebilir. Kendi aranızda polis bizi dövdü diye yazdıklarınız kağıt parçasından ibarettir. Hukuki bir değeri yoktur.

Polisin kimlik göstermesi zorunluluğu ancak durdurma ve kimlik sorma durumlarında vardır. (Pvsk madde 4) resmî görevli herhangi bir polisin rutin görevi esnasında buradan uzaklaşın demesi, uzaklaşmadığınız taktirde sizi uzaklaştırması için kimlik gösterme zorunluluğu yoktur. Çünkü böyle bir kanun maddesi yoktur.

konuyla ilgili olarak savcılığa şikayette bulunabilirsiniz, savcılık konuyu incelenmeye değer bulursa valilik izniyle ilgili memurlara soruşturma açabilir. Bu durumda sizin şifahi(sözlü) beyanınızdan daha önce mobese kamerası görüntüleri, telsiz kayıtları gibi daha somut bulgular değerlendirilir. Burada herhangi bir suç unsuru bulunamazsa (olay yerinin dershane önü olması, kavga taciz vb olayların sürekli yaşanması, sizin o dershanenin öğrencisi olmamanız vb) durumları dikkate alınarak bu sefer polisler sizden iftira iddiasıyla şikayetçi olabilir.

Özetle cin olmadan adam çarpmayın, sizin çayır Çimende dolaştığınız kadar o polislerin birtakım çoban arkadaşlarla Hasbihal etmişliği var.