karadenizlilerin tipik özellikleri

Oberstin yorumuna tam karşı çıkacaktım ki genellemelerin yanlış olduğunu yazmış sonda.

Milliyetçilik konusuna şöyle açıklık getireyim burada yaşayan insanların dedesi Rumlar’la mücadele etmiş bir kısmımız mübadele sonrası Rum köylerine yerleşmişiz. Buralarda tutunmak buralar Türk yurdu diyebilmek için de milliyetçiliğe sarılmış dedelerimiz.

Damak zevki konusuna bir noktada katılırken bir noktada katılmam. Mesela biz doğuda yaşarken komşularımız ile yemek yerdik sabah kahvaltılarında hakkaten damakları çatlardı Karadeniz’in kuymağına bazlamasına peynirine; akşam da onlar bize et yemeklerini yapardı.

Ekseriyetimiz sağ parti desteklemez Samsun’un merkez ilçeleri gayet de hür ve liberal merkez soldur. Trabzonun merkezinde de insanlar sol görüşe bir o kadar saygılıdır. Rize’yi hariç tutarak Ordu Giresun Ardahan muhalefet biraz daha çalışsa muhalefete geçecek yerler.

Silahla dolaşma olayı da saçma burada insanlar köylerde çok sık vahşi hayvan gördüğü için silah taşımaya alışmış. Yoksa bence güneydoğu Anadolu daha beter bu konuda.

Doğal güzelliklerimizin kıymetini bilmiyoruz ama bu Türk insanın genel özelliği. Dediğim gibi Türkiye’nin dört bir yanında yaşadım gördüm ülkeyi. Alanya’da Dim Çayını sikip atan da Türk izmirde kordon sahili sikip atan da Türk Karadeniz’de Uzungöl’ün ağzına sıçan da Türk.

Kimseyi aptal sanmıyoruz ancak burada insanlar yüzde 60 eğimli rampalarda fındık toplar zor şartlarda çalışır ve tırnaklarıyla kazıyarak Sanatta sporda siyasette bir noktaya gelir. O yüzden de böbürlenmeyi sever bizim Karadenizliler.