bugün

osmanlı nın birinci dünya savaşına girme sebebi

Savaşa hiç girilmese idi ne olurdu? Önce bunu sorun. Şu olurdu. Rus, ingiliz ve Fransızlar, Alman ve Avusturyalıları en çok 6 ayda yenip tost yapardı. Düşmanı hemen yenince,sonra bize taze kuvvetlerle saldırır, bizi de Orta Anadolu'ya sürerlerdi. Başkent Yozgat Çekerek olurdu

Sonra o savaşta itilaf devletleri fazla kayıp vermeden taze kuvvetlerle bizi bir güzel ezerdi. Efendiler savaş 4 sene uzamış dikkat edin. Bir güç dengesi yoksa 4 sene uzamazdı. Düşmanı hırpaladık yaydık.

Anlayacağınız şekilde söylemek gerekirse, Danaya tek girmek yerine 4 kişi birden girdik. Karşı mahallenin çetesi seni zaten dövecek planları hazır ama sen onlar bu mahalleye gelmeden orta mahalledeki çeteyle birlik olmuşsun. Kazandılar evet ama dövmeye mecalleri kalmadı.

Köpek gibi de geberdiler. Çanakkale'de geberdiler, Kut'da geberdiler, Irak cephesinde her yerde geberdiler. Arkadan kum gibi Hintli getirdikleri halde geberdiler. Arkadan vuran Arap Yarımadasını kaybettik ama Azerbaycan'ı aldık. Burada karlı kazanımlar da yaptık. Nesi kayıp?

Savaşın en az kayıp veren ülkesiyiz biliyor musunuz? Kaybımız 380 ila 500 bin arası. ingilizler, Fransızlar, Ruslar, toplamda 5,5 milyondan fazla kayıp verdiler.

ittihat ve Terakki sayesinde işte bu yüzden savaşa girdik. Zaten biliniyordu müttefiklerin bizi bitirecekleri. Rusya'da komünistler iktidara gelip gizli antlaşmaları ve haritaları dünyaya açıkladığında ittihatçıların ne derece haklı bir tercih yaptıkları da açığa çıkmış oldu.

Ardından Karadeniz'e açılan yavuz (Göben) ve midlli (Breslau) gemileri Rusların tüm limanlarını vurur. Savaşın başında istanbul'u tehdit edecek Rus deniz gücü altyapısı diye bir şey kalmadı böylece. Yoksa her 2 boğazda da savaşırdık.

Rus limanları belini daha 4 sene doğrultamadı. boğazları da kapattık. ingilizler Gelibolu'dan yarmayı denedi geberip gittiler. O arada yardım alamayan Ruslarda ekonomi pise sardı Çar düştü.Savaşın rengi değişti.