bugün

ebu afak

yaşlı bir şairdir. muhammed peygamberi eleştirdiği için muhammed'in emriyle öldürülmüştür. öldürülmesine neden olan sözleri:

''uzun yıllar yaşadım ama kayla oğulları gibi bir araya geldiklerinde üstlendikleri şeyi yapma ve müttefikleri konusunda onlardan daha sadık olan, dağları deviren ve hiçbir zaman boyun eğmeyen, bir topluluk ya da halk görmedim. onlara gelen bir atlı onları, her konu hakkında “haram” ve “mübah”diyerek ikiye ayırmıştır.

yüceliğe ve krallığa inansaydınız tubba’yı izlerdiniz. tubba: daha önce aynı toprakları işgal eden yemenli bir yöneticiydi ve kayla oğulları ona karşı direnmişlerdi.''

ibn sad’în kitabı tabakat el-kebir’de (cilt 2 sayfa 32) ebu afak’ın öldürülmesi şöyle anlatılır:

“…bundan sonra allah’ın elçisi hicretten sonraki 20. ayın başlangıcında salim ibn umeyr el amr’ının yahudi olan ebu afak’a karşı seriyyesi gerçekleşti. ebu afâk, beni-amr ibn avf’dandı ve 120 yaşına gelmiş olan ihtiyar bir adamdı. yahudiydi ve insanları allah’ın elçisine karşı kışkırtıyordu ve muhammed hakkında alaycı şiirler yazıyordu.

muhammed bu şiirleri duyunca “bu alçak adamı benim için kim öldürecek” diye sorar.

bedir savaşına katılmış olan salim ibn umeyr “ya ebu afak’ı öldürmeye ya da onunla birlikte ölmeye yemin ediyorum” dedi. bunun için fırsat kollamaya başladı ve bir gün hava çok sıcakken ebu afak dışarıda açıkta yattı. bunu bilen salim ibn. umeyr kılıcını onun ciğerine sapladı ve kılıç yatağa değene kadar üzerine abandı. allah’ın düşmanı bağırdı ve insanlar onun yanına koştular ve sonra evine götürüp onu gömdüler.”