bugün

cyberpunk 2077

Oyunu hem bir arkadaşımın bilgisayarında biraz oynadım, hem de youtube'da izledim.

gördüğüm kadarıyla harika bir atmosfere ve harika bir şehir ortamına sahip. night city mükemmel görünüyor. tamamen 2077 yılında gibi hissedebiliyorsunuz.

ayrıca hikaye de 10 numara. yan görevler olsun, ana hikaye olsun insanı içine çekiyor.

karakterler şahane.

ayrıntılar süper.

grafikler ise o kadar glitch'e rağmen çok tatlı.

ancak,

(büyük bir ancak)

malesef ki bitmemiş.

net olarak büyük hype yüzünden bitmemiş bir oyun çıkarmış adamlar.

gördüğüm eksiler.

-bug'lar. bahsetmeye bile gerek yok. irili ufaklı yüzlerce bug. Zaten bunu anlatmaya gerek yok, internette konu hakkında yüzlerce video geziyor. Bug'lar zamanla ve çıkarılan patch'ler ile düzelecektir, ancak bu kadar büyük bir proje bunu haketmiyordu. bu kadar üst profil bir oyunda, karakterler yürüyüp duvarların içinden geçerek kaybolmasınlar yahu.

tekerlekli sandalyede oturan adam yumruk atınca, adam kalkıp koşarak kaçmaya başlıyor. kahkaha attım kendi kendime.

-yapay zeka. savaşırken resmen gerçek düşmanlarla değil, down sendromlu şempanzelerle savaşır gibi hissediyorsunuz. adam önünde hiçbir şey yokken eğilip siper alıyor lan. inanılmaz yani.

-Gerçekten rezalet bir fizik motoru. 2 şarjör boşaltılan duvarda kurşun deliği çıkmaması nedir yahu? 1998'de çıkan half-life bile buna sahipti.

-araç kullanırken karton kutu sürüyormuş hissi. (ki bu da fizik motoru ile alakalı)

-optimizasyon. PS 4'de düzgün çalışmayacaktı, neden çıkardınız o zaman hacı? Bu arada pc'de rtx 2xxx serisi kartlarda bile 40 fps nedir?

-şehir güzel dedik, ancak etkileşim az.

-bug'lar demiş miydim?

zaten bu nedenden dolayı sony, şu anda oyunu "düzelene kadar" playstation store'dan çektiğini duyurdu, ki bu normalde görülmemiş bir şeydir.

microsoft ise, oyunu microsoft store'dan satın alan müşterilerine extended refund seçeneği sunmuştu.

Bizzat oyunun yapımcısı cd projekt red ise bir özür açıklaması yayınladı ve tüm refund'ları koşulsuz şartsız kabul edeceklerini, ancak oyunun kesinlikle düzeltileceğini, bunun kesinlikle bir bahanesi olmadığını söyledi. (ki yapılması gereken açıklamayı yaptılar en azından)

kulislerde dolaşan haberlere göre senelerdir çalışan oyun yapımcıları, şirket yönetimine bir çok kere oyunun tam hazır olmadığını, çıkış tarihi verilmemesi gerektiğini, bunun bir felaket olacağını söyleseler de yönetim, oyunun erken çıkışı için bastırmış. özellikle yeni nesil konsolların ve ardından christmas'ın tarihinin gelmesinin bunda büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

başka bir söylenti de, bizzat şirket CEO'sunun, oyun yapımcılarından özür dilemiş olması.

şu oyuna önce bir çıkış tarihi verip, ondan sonra 3 kere erteledikten sonra böyle bitirilememiş bir oyunu, arkanızdan atlı kovalar gibi aceleyle çıkarmak yerine, blizzard'ın yaptığı gibi, "bittiğinde çıkacak arkadaşlar, size mükemmel bir şey vereceğiz." deseydiniz ve üzerinde 6 ay daha çalışsaydınız, şimdi çok farklı şeyler konuşuluyor olurdu.

cpr'in hisselerinin, oyunun çıkışından beri %29 gibi dev bir değer kaybı yaşadığını belirtmeden geçemiyoruz.

siz witcher 3: the wild hunt gibi bir sanat eserini çıkarmış insanlarsınız.

biliyorum düzelteceksiniz çoğunu, ama artık o hype trenini kaçırdınız.

üzgünüm.