bugün

flowers for algernon

insan zekası üzerine yazılmış en başarılı romanlardan biri. çok düşük ıq ile doğan bir çocuğun zeka seviyesini arttırmak için yapılan deneyleri konu alıyor. charlie, ameliyattan sonra hayal edebileceğinden fazla zekaya sahip olur ama duygusal olarak bununla baş etmekte zorlanır. bilim, eğitim bilimleri, sosyoloji ve psikoloji gibi çeşitli alanlara değinen romanda; eğitimde sevgi ve şefkat, duygusal ve bilişsel gelişimin ilişkisine çarpıcı bir kurguyla değinmiş yazar.

"beni evden çıkıp sokaklarda gezinmeye zorlayan şey ne? tek başıma dalgın dalgın dolaşıyorum ve bu insanı gevşeten bir yaz gecesi gezintisi değil, bir yere varma acelesi içindeyim - ama nereye? ara sokaklara giriyor, kapı aralıklarına bakıyor, kepenkleri yarı aralık pencerelerden içeriyi dikizliyor ve konuşacak birilerini bulmak istiyor, ama aynı zamanda karşıma birileri çıkacak diye korkuyorum. bir sokaktan çıkıp ötekine dalıyorum, sonu gelmeyen bir dolambaçta kendimi şehrin neon ışıklı kafesinin içine fırlatıyorum. aranıyorum... ama neyi?"

okunması gerekenler listesine eklemenizi önerdiğim ve türkiye'de hak ettiği popülerliği bulmamasına şaşırdığım daniel keyes romanı. bu eser, 27 dilde 30 ülkede yayınlanmış, hugo ve nebula ödülleri almış.