bugün

tez yazmak

en önemli konulardan biri "TEZ"inizin ne olduğu? TEZ KONUSUnun ne olduğu ise ayrı bir husus. Hem yazım aşamasında hem tez jürilerinde en çok sorun yaşadığımız konulardan biri bu ikisi arasındaki ayrımı yeterince yapamamamızdan kaynaklanıyor. Çünkü "teziniz nedir?" diye sorduğumuzda, genelde öğrenciler "tez konunuz nedir?" diye anlıyor ve tez konusundan bahsediyor. Oysa tez konusu ayrı birşey. Bu tez konunuzu işlerken, "hangi tezle hangi iddiayla, hangi temel üzerine, hangi orijinal/özgün yorumunuz üzerine tezinizi yapılandırdığınız" konusu ise apayrı birşey.

Bir başka ifadeyle, MESELA,
tez konumuz "Roosevelt" olabilir; ama bu tez konumuzu işlerken, ROOSEVELT HAKKINDA HANGi "TEZi" iddia ettiğimiz/öne sürdüğümüz yani ROOSEVELT HAKKINDA TEZiMiZiN ne olduğu çok önemli...
Roosevelt'in New Deal (Yeni Uğraş)'i uygularken "şu şu yönlerden eksikleri ya da başarıları olduğunu" iddia etmek, öne sürmek, ispatlamak, göstermek vb. bir "TEZ"dir; bu "TEZ"i yeni bilgi/belgelerle desteklemek de TEZiN METODUNU şekillendirir, TEZin dayanağını güçlendirir.

****Bu nedenle, GENEL iLKE OLARAK,
yazdığınız tez metinlerinizin, (tercihen) "Önsöz" ya da "Giriş" kısmında, hem "TEZ KONUSUnun ne olduğu" hem de bu tez konusuyla ilgili olarak "TEZiNiZin ne olduğu" hususunun net bir şekilde ifade edilmesi gerekiyor.

(1)."TEZ KONUM ŞUDUR" dedikten sonra ve "şu şu başlıklar/bölümler halinde tez konumu ilgilendiren 10 konu varsa, ben bu tezimde bu 10 konudan 5-6 tanesi üzerine yoğunlaştım" demek, TEZ KONUNUZUN SINIRLARINI belirtmek anlamına geliyor. Böylece tez konunuzla ilgili gördüğünüz tüm konuların/unsurların farkında olduğunuzu göstermelisiniz, ancak TEZ METNiNiZiN tez konunuzla ilgili olarak, örneğin, "sadece 5-6 hususa odaklanarak oluşturulduğunu" da belirtmeniz yani tez konunuzun sınırlarını çizmeniz gerekiyor. Çünkü bu sayede tez metninizi okuyanlar, tez konunuzun hangi temel hususlara odaklandığını daha iyi anlayabilir.
Öte yandan,
(2)."TEZiM ŞUDUR" derken de, incelediğiniz tez konunuzu işlerken, HANGi SONUCU/SONUÇLARI çıkarım olarak elde ettiğiniz ve bu tezinizi/iddianızı, "hangi/nasıl yeni bilgi ve belgeyle desteklediğiniz hususu" ön plana çıkmış oluyor.

(3).Kısacası, "tez konu"nuzun sınırlarını çizmek ve bu tez konusuyla ilgili olarak ileri sürdüğünüz "tezi"nizi net bir şekilde ortaya koymak; ardından da, bu tezinizi orijinal bilgi/belgeyle ve güçlü bir yazım metoduyla desteklemek,
bir bütün olarak bizleri tez yazımında daha etkin bir hale getiriyor.