bugün

telefon dolandırıcılığı

ne kadar mal bu millet, nasıl kandırılıyorlar aklım almıyor diyorsunuz ya demeyin. dün bir yakınımın başına geldi. 29 yaşında üniversite mezunu işinde gücünde biri az kalsın tüm maaş birikimini kaybediyordu.

olay şu şekilde oluyor:
sabah saatlerinde 05523763694 numaraları hattan aranıyor ve kendisinin x şehrinde y polis merkezinden baş komiser z kişi olarak tanıtan dolandırıcı şerefsiz, ''adınıza ayrı telefon hatları açılmış, telefonuna bylock yazılımı kurmuşlar, terör şüphelisi şahıslar bunlar, takibe aldık, yakalamıza yardımcı olmak için karakola kadar gelip ifade vermeniz gerekiyor'' diyor ve olay başlıyor.
telefonunuzu dinlemeye aldık lütfen kapatmayın deyip karşısındakine sürekli sorular sorarak hakkında bilgiler alıyor; çalışıyor musun, şuan nerdesin, yalnız mısın vs. daha sonra öğrendiklerini de anında kullanıyor. evden çalışıyorum demiş bizimki, ailem evde demiş; ''ablan dışında ailendekilere bir şey söyleme hemen evden çık karakola gel'' diyor dolandırıcı komiser. bizimki ablasına böyle bir durum var ben karakola gidiyorum deyip evden çıkıyor. ablası olay nedir ne değildir derken bu çıkıyor bi hışımla karakol yoluna düşüyor bu arada telefon hep açık. yolda yine sorular soruluyor buna lafa tutuluyor bir yandan arkada telsiz sesleri vs. nerede çalışıyorsun, hesabında ne kadar para var tarzı sorular da soruluyor, bunları da anlatıyor bizimki. bu takip ettiğimiz kişiler senin çalıştığın şirketten senin adına kendi hesaplarına para çekmeye başlamışlar. ''25.000TL lafları dönüyor bir ekip gönderdik evine birazdan ablanla görüşüp 25.000 tl verecekler ona sen de buna karşılık dolandırıcının hesabına aynı parayı yatıracaksın diyorlar bu kısmı tam anlamadım ama öte yandan ablasını da arayıp başka bir şeyler anlatıyorlar; kardeşin yanımızda telefonu dolandırıcılara karşılık dinleniyor o yüzden şu an ulaşamazsınız birazdan görüştüreceğim sizi, evinize ekip gönderecektik ama ailenizi rahatsız etmemek adına sanki ekipler evinize gelmiş de kardeşinle konuşuyormuşsun gibi konuşmanı istiyorum'' diyor. ''polisler geldi, bana 25.000TL verdiler gibi bir şeyler söyletiyorlar. bu aşamada kardeşinin konuşurken kaydedilmiş sesi dinletiliyor aslında, ablası kardeşiyle konuştuğunu zannediyor, söylenilenleri söylüyor ama durumdan işkillenmiş tam istenilen şekilde söylemiyor para mevzusu geçince. bu işte bir iş var deyip bahsedilen karakola gitmek üzere yola çıkıyor ablası. bu arada ablayı da türlü laflarla telefonda tutuyorlar, dedikleri şekilde ses kaydı almaya çalışıyorlar ve bir yandan bilgi almaya çalışıyorlar. kardeşi de öte yanda sürekli telefonda. anne babalarının da telefon numaralarını öğrenince onları da arayıp farklı bir hikaye anlatıp hatta tutuyorlar, böylece aile fertlerinin birbirleriyle iletişimi kesilmiş oluyor.
sonra aldıkları bu ses kaydını kardeşe dinletiyorlar, kardeşi de polisler eve geldi vs. para muhabbetini duyunca ablasının sesinden, daha da inanıyor duruma. iban numarası veriyorlar buna en yakın bankamatiğe gidip parayı bu hesaba yatır elemanları elimizden kaçırmayalım diyor. bu aşamada ''ailemle görüşmek istiyorum ben'' diyor bizimki. dolandırıcı it parlıyor sinirleniyor; ''kardeşim fetodan içeri girmek mi istiyorsun?! şu an önemli bir soruşturmanın içindesin, ben senin kurtarmaya çalışıyorum sen ailem falan diyorsun! hapse girmek mi istiyorsun?!'' diye diye bunu iyice bir korkutuyor. sizle görüşmeyecek miyiz, buluşup beraber halledelim deyince bizimki, ''parayı yatırıp dekontunu bize getireceksin; o zaman görüşeceğiz'' diye cevap geliyor hemen. bizimki de o korkuyla ve ikna olmuşlukla bir bankamatiğe gidip hesabından verdikleri iban numarasına para yatırma işlemine başlıyor. bir iki kez yanlış giriyor ibanı karşı taraf daha bir bastırıyor acele ettiriyor. sonra hesabının 5000 tl transfer limiti olduğu için işlem gerçekleştirilemiyor. karşı taraf daha bir sinirleniyor, tehditler savurmaya başlıyor o zaman bizimki biraz daha uyanmaya başlıyor duruma. telefonu kapatıp ablasını arıyor, ablası meşgul, babasını arıyor babası sakın para yatırma bunlar dolandırıcı diyor. neyse tekrar geri aradığında ablasına ulaşabiliyor sonunda. ablası karakola gelmiş polislerle konuşmuş o da durumun farkında karakola gel hemen şikayetçi olalım sakın bir şey yatırma diyor. sonrasında karakolda buluşuyorlar...

anladığıma göre bunlar baya organize bir şeyler. polislerin dediğine göre ıban urfa'ya kayıtlıymış. suriyelilere dağıtılan telefonları kullanıyorlarmış. suriyeli de olabilirlermiş. sanılanın aksine daha ziyade gençleri dolandırıyorlarmış. ve dolandırıcılık gerçekleşmediği suç oluşmadığı için polis müdahale edemiyormuş. şikayetçi olabilirsiniz ama bir sonuç alamazsınız demişler. 2 saat karakolda şikayetçi olmak adına sıra beklemişler. bugün git yarın gel tavrıyla karşılaşıp şikayetçi de olamamışlar. anlayacağınız ölmediğin sürece ilgilenen yok.

velhasılıkelam o bankanın transfer limiti olayı olmasa tüm birikimi bir anda elinden gitmiş, çalınmış olacaktı. bahsettiğim kişi öyle dünyadan habersiz biri de değil. başına gelmeden anlaşılmıyor demek ki. bana olmaz ben dümene gelmem demeyin önleminizi alın, uyanık olun. Konuşan dolandırıcı belli ki bu işte profesyonel olmuş, bir şekilde inandırıyor, kandırıyor. polisten devletten korkan vatandaşımız anlatılanlara inanma durumunda, başımıza bir iş gelmesin diyerek kandırılıyor. en iyisi mümkünse rehberinize kayıtlı olmayan yabancı numaraları hiç açmamak. daha sonra numarayı kontrol edip icap ederse geri dönmek. olur da açtınız kendini bankacı, sigortacı, polis, savcı vs. olarak tanıtan birini duyduğunuzda telefonu direk kapatmak. laf yarışına hiç girmeyin.

ekleme: ayrıca olayda dolandırıcıların kullandıkları bir diğer tel. numarası da şu: 05061969770

şunu da demeden geçemeyeceğim; arada telefonlara atılan dolandırıcılara kanmayın mesajları dışında devletin bu konuda pek bir adım atmaya niyeti yok gibi. ''inanmasınlar kardeşim devlet ne yapabilir?'' tavrı doğru değil. ciddi hukuki düzenlemeler ve yaptırımlar gerekiyor. her türlü sansür ve engelleme için yapmadığı kalmayan devlet eminim istese bu olayların da bir şekilde önüne geçecek altyapıyı kurar. çözüm değil ama şu olayı anlatan ve tanınmış oyuncuların oynadığı bir kamu spotu çekilip yayınlatılabilir kanallarda.
güncel Önemli Başlıklar