bugün

amerika ismi nereden geliyor

Kıtanın ismi galli Bristol tüccarı richard ameryk'ten gelir.

--spoiler--
Amerika Kıtasına ismini Amerigo Vespucci’nin Verdiği iddiası Doğru Değil

Amerika kıtasının ismini italyan denizci ve tüccar Amerigo Vespucci’den aldığı iddiası yanlıştır. Amerika kıtasının isim babası Galli ve Bristol tüccarı Richard Ameryk’tir.

Amerika kıtasının ismini italyan denizci ve tüccar Amerigo Vespucci’den aldığı sanılır. Ancak, Amerika’ya ismini Amerigo Vespucci’nin verdiği iddiası yanlıştır. Çünkü, Galli ve Bristol tüccarı olan Richard Ameryk, Amerika kıtasının isim babasıdır.

Açıklayalım:

Amerika kıtasına Amerigo Vespucci’nin adını verdiğini iddia edenler oksimorona düşüyor aslında. Keşiflere, kâşiflerin adı değil soyadı verilir. Yeni ülkelere ya da kıtalara hiçbir zaman bir kişinin adı verilmemiştir. Amerigo Vespucci yeni kıtaya bir isimlendirme yapacak olsaydı, Amerika kıtasına Vespuccia (Vespucci Toprağı) adını verirdi, Amerika (Amerika Toprağı) değil (John Lloyd ve John Mitchinson (2006). Cahillikler Kitabı, NTV Yayınları, 2. Baskı).

John Cabbot (italyan denizci Giovanni Caboto’nun ingilizcesi) Mayıs 1497’de Labrador’a ulaşarak, Vespucci’den 2 yıl önce, Amerika kıtasına ilk ulaşan Avrupalı olmuştur.

John Cabbot’ın bu yolculuklarının sponsoru Richard Ameryk idi. Doğal olarak, keşiflere Ameryk’in soyadının verilmesi bekleniyordu. O yıl Bristol yıllığında şöyle bir not vardır: “… Vaftizci Yahya Günü’nde [24 Haziran] Amerika toprağı, Mathew adlı bir Bristol gemisiyle Bristollü tüccarlar tarafından bulundu”. Yeni kıtadan Amerika şeklinde ilk defa bahseden bu yıllığın orijinal el yazması mevcut olmamasına rağmen, günümüze ulaşan diğer belgelerde bu metne referanslar bulunmaktadır.

Yeni kıtaya Amerika adını veren ilk harita Martin Waldseemüller’in 1507 yılında hazırladığı sadece Güney Amerika’yı içeren haritadır. Notlarında Amerika isminin Amerigo Vespucci’nin isminin Latince versiyonundan türetildiğini belirten Waldseemüller, bunu Amerigo Vespucci’nin 1500-1502 arasında Güney Amerika kıyısının haritasını çıkarmasına bağlamıştır. Bu durum, onun emin olmadığını ve diğer haritalarda (muhtemelen Cabot’nunkinde) görmüş olduğu bir ismin kökenini açıklamaya çalıştığını akla getirmektedir. “Amerika” adının bilindiği ve kullanıldığı tek yer Bristol’dü. Fransa’da yaşayan Waldseemüller’nin gitmesi muhtemel olan bir yer değildi. Waldseemüller anlamlı bir biçimde, 1513 tarihli dünya haritasında “Amerika”yı “Terra Incognita (Bilinmeyen Topraklar) olarak değiştirmiştir.

Amerigo Vespucci hiç Kuzey Amerika’ya varamamıştır.

https://www.malumatfurus....ini-sanan-kose-yazarlari/
--spoiler--