engin ardıç ın z kuşağına mal ergenler demesi

Gençlere mal ergenler diyen birinin yazısını okumaya gerek duymuyorum. Bu aralar z kuşağını karalama kampanyası var, onun hakkında yorum yapacağım.

Ufaklık 10 yaşında. Hayatı hep belli bir düzene sahiptir. Uyanır, tembellik etmesi yasaktır, hemen kalkmak zorunda. Uyuyana kadar tekrar yatağı kullanamaz. Sadece 3 öğün yer, sağlıklı beslenir, her ay 2 kez markete gidip parası ile istediği her şeyi alır ki parayı nasıl kullanacağını yavaş yavaş öğrensin, her gün süt içer, her gün en az 20 sayfa kitap okur, 1 saat spor yapar, deney yapmak ve yemek yapmak konusunda serbesttir, oturuş ve duruş eğitimi alır, arkadaşları ile sürekli iletişim halinde, haftanın 5 günü 2 saat ders çalışır vs vs.

Niye böyle biliyor musunuz? Çocuğun annesi mal değil. Anne sabahtan akşama kadar kendine zaman ayırmak yerine bir sistem geliştirip sürekli takibini yapıyor. Günün 13 saati elinde telefon gezen bir çocuğu yok çünkü bunun yine saati var. Anne bir an takip etmeyi bırakınca çocuk eline telefonu alıyor bir daha bırakamıyor o da var.

Demek neymiş? Çocuğa eğitim veren aileleriymiş. Bu ergenlere eğitim verenler ne kuşağı?

Hadi onu bırak. Bu gül gibi yetiştirilen çocuk kendi başına sorumluluk alsın diye markete tek gönderiliyor, bu yazıyı yazan adamla aynı yaşlarda biri öpücük atıyor ve çocuğu takip etmeye başlıyor. Çocuğun yaşadığı travmayı düşün. Çiğlik çığlığa eve geldi. ( çocuk, peşine takılan kişinin dedesinin yaşlarında olduğunu söylediği için ilgili insan ile aynı yaşlarda olduğunu soyluyorum )

Bitmedi. Daha birkaç gün önce çöpleri toplayan adam bu kızı gördü ve çocuğun poposuna kilitlendi. O da 40 yaşlarında biriydi. 10 yaşında bir çocuğun poposuna 20 saniye bakacak kadar nasıl sapık olabilirsin? Hangi kuşak yine tartışmayalım.

Yani kendi mallığımızı çocuklara yüklemenin anlamı yok. Anne ve baba ol çocuğu yetiştir, disiplini sağla, vatana millete faydalı olacak bir çocuk için çabala. Biz kendimizi eleştirmek yerine çocukları eleştiriyoruz. Büyük mallık, kusura bakmayın.