bugün

mirastan erkeğe iki kadına bir

Birincisi; islam hukukunda mirasın pek çok durumu vardır ve kadının/kızın payı durumlara göre farklılık gösterir. Kaba bir ifadeyle "bire iki" demek yanıltıcıdır. Üçte iki pay alınan durumlar da vardır. Mirastaki kişilere göre durumlar değişir. islamdaki miras hukukunu bilmeden yorum yapmak, islam düşmanlığıyla alakalıdır.

ikincisi; Nisa Suresinde miras hukuku açıkça belirtiliyor. Bunu bile bile aykırı konuşan, Kuranı ve dolayısıyla Allahı inkar ediyor demektir. Türkiye gibi kâfiri ve seküleri çok bir memlekette %99 müslüman olmadığımızın da göstergesidir.

Üçüncüsü; Her eşitlik, adalet değildir. "nimet, mesuliyete göredir". islamda erkek; eşinin, kızlarının, annesinin, gerektiğinde kız kardeşlerinin nafakasını temin etmekle mesuldür. Böyle bir mesuliyeti olmayan kadınla, bu mesuliyetleri yüklenmiş erkeğin aynı miras payını alması, herşeyden önce erkeğe karşı adaletsizlik ve haksızlıktır. Denebilir ki, islam neden erkeğe daha çok mesuliyet vermiş de kadına neden bu mesuliyetleri vermemiştir? Bu ayrı bir konu olmakla birlikte, bu mesuliyetin altından pek çok kadın kalkamaz belki ama pek çok erkek kalkabilir. Kadın ve erkek farklı özellik ve farklı duygu, farklı beceri ve yeteneklerle yaratılmıştır. Mirasın bahsedilen kısmı, erkeğin bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısının çok daha fazla olmasından kaynaklanır ve asıl adalet de budur. Eşitlik ise her zaman adalet demek değildir.

Dördüncüsü; islamdan önce kadın ve kızın konumunu bilmeden, islamın kadın ve kıza verdiği önem ve değeri anlamak zordur. Kadına ve kıza verilen değeri miras hukukunun sadece bir bölümüyle değerlendirmeye çalışmak ise, en basit ifadeyle cahilliktir. iyi okunup araştırıldığında, bağlantılı meseleler hakkında da geniş bir bilgi sahibi olunduğunda görülecektir ki, islam eşitlik değil adalet dinidir. Adil olmayan ise bilerek veya bilmeyerek zulmeder.