bugün

yanlış eğitim

Egitimli dediğimiz insanlar nasıl davranırlar? Yanlış eğitime maruz kalmış bireylerin davranışları nasıldır? Bu soruları onemli buluyorum. Eğitim bana göre dünyayı izlemek gibi bir şey. Eğitimli insan dünyayı izleyen insandır bana göre. Ben sürekli düşünen ve dünyaya faydası olmayan bir insan olarak kendimi eğitimli bir birey olarak göruyorum. Oysa eğitim dediğimiz şey ınsani harekete geçirmelidir. Öyleyse ben yanlış bir eğitimin kurbanıyim.

Zizek muhalif olmanın temel nedeninin resmi ideolojiye tam anlamiyla inanmak olduğunu söyler. Çocukken resmi ideolojinin kurbanı olduğumu söyleyebilirim. Gerçek anlamda bu masallara inanmıştım. Belki hala daha inanıyorum. Oysa inanmadığı halde menfaatleri için inanıyormuş gibi görünenler iyi yerlerde olmasalar bile sistemle kavgalı olmayan tipler.

Köylüleri hareketsiz kabul ederiz. Oysa onlar ülkeye dair çok az düşünür ve çok az anksiyete yaşarlar. Mesela devlet aygıtıyla fikren ya da başka yollarla mücadele etmek gibi düşünceleri yoktur. izlendiklerini içlerinde yaşadıkları hapishaneyi bilmezler. Yine de yarından umutludurlar. Köylüler yüksek bir ahlaka sahip olmasa bile resmi ideoloji ile uyumludurlar ve onlara çoğu zaman göz yumulur.

Oysa yanlış olan bir şeyler var. Şehirli insanlar birbirlerini değiştirmek yerine birbirini etiketlerler. Köy ve şehir ayrımına derinine nüfuz etmek istemem. Yalnızca şehirlilerin birbirlerini etiketlemeleri harekete geçmeye engel oluyor. Zenginlerin görgüsüz olmaları, tabii ki hepsi değil, eğitimli kesimin kendilerine biçilen rolü aşamamasindan dolayı sanırım.

Yine de ben şehirlilerin uygun bir tartışma ortami yaratilirsa ülkeyi kökten değiştirecek sessiz reformlara neden olabileceğine inanıyorum. Şu anda olan şey tartışma kültüründen yoksun elit sınıfın gücü karşısında susan entelektüel sınıfın kendini ifade edememe halidir.

Sonuç itibariyle elit sınıf kendini tükettiğinde onları fikri alanda yadsiyacak entelektüel sınıfın yeni medya araçları ile doğru eğitimi vereceğini ve yeni bir dönüşüme neden olacağını iddia ediyorum.
© copyright 2005 - 2026