kanal istanbul un faydaları

Bir ekonomik tetikçinin itirafları var, o kitabı okuyanlar kanal istanbul'u kimlerin kimin aklına soktuğunu çok iyi anlamıştır zaten.
Çok uluslu şirketler buradan nemalanıp çok iyi anlaşmalar ve paralar kazanacağı için yapılacak bu projeye, bitmese de başlanacağı kesin.
Mesele zaten yapılması değil, asıl yapıldıktan sonraki mücadele önemli. Montrö ye göre boğazın iki yakası bizim olsa da ortada akan su yüzeyi üzerinde egemenliğimiz yok. Elimizde doğru kozlar olursa ve çok zor ama boğazı sit alanı vs ilan ettirip uluslararası trafiğe kapattırabilirsek belki o zaman kanal istanbul faydalı olmuş olacaktır. Çünkü alternatif o olacaktır. Bu tezi ileri sürebilmek için başka bir kanal şart.
%100 egemen olacağımız bir su yolu askerî açıdan faydalı olacaktır. Bu kanalın iki ağzına iki yakaya yayılmış şekilde iki ayrı deniz kuvvetleri komutanlığı yapılır ise mesela Karadeniz deniz kuvvetleri, içeriye de Marmara-akdeniz deniz kuvvetleri şeklinde olursa bu kanal pekala faydalıdır. Askerî kuvvetlerin önemli bir kısmını bu kanal bahanesiyle doğu Trakya ya kaydırabiliriz.
Bu kanalın yapılma düşüncesi sadece jeopolitik kaygılarla hareket edilirse faydalıdır. Onun dışında silme rant kapısıdır. Hükümet böyle bir kanalın getireceği jeopolitik açılımları destekleyecek kozları elinde yoksa ve bu jeopolitik faydalar için kavga etmeye hazır değilse hiç başlamasın.
Yok illa çılgın proje yapılacaksa gidin Kıbrıs ı anakaraya bağlayın köprüyle.xD