bugün

epic games store

Bedava oyun vermek dışında herhangi bir vasfı olmayan uygulama. Steam'i alaşağı falan mı edecekmiş, şu haliyle ancak komik olabilir bu muhabbet. Steam'in çok net oturmuş bir yapısı var. Sadece bir client olmanın ötesinde artık büyük bir platform. En basiti Steam'in bir community tarafı var. Burada gerçekleşen sürekli bir üretim var, gerek forum tarafında gerek kendinizi ifade tarafında, var da var. Bir pazar yönü var Steam'in, bir sürü ıvır zıvır elde ederek onları paraya çevirmeniz mümkün ve bu parayla da ekstra yine para ödemeden bir şeyler almanız mümkün ve inanılmaz bir ekonomi dönüyor Steam'in içerisinde. Daha bunun daha doğru düzgün çalışmayan ama yakında ayaklanması muhtemel olan küratör ayağı falan var. Daha hiç saymadığım canlı yayın yeteneklerinin olması, gamepad uyumluluğunu kendi içinde sağlaması falan gibi ekstra şeyler de mevcut. Steam oyun satmanın ötesinde bunlara da sahip.

Epic fiyatlandırmada şu an çok başarılı evet, Epic şu an için parayı bastırıp bir şeyler yapma peşinde ki bu geçici bir süreç. Epic'in şu an parası var evet, çünkü Fortnite absürt bir para kaynağı. Epic'in bir diğer avantajı ise Unreal Engine'in sahibi olması ki zaten şu kadar artistlik yapmasının arkasında büyük oranda o var. Epic baya baya cepten yiyerek iş yapıyor şu an. Fortnite daha ne kadar bu kadar para kazandıracak kendilerine? Ya da Tencent buraya para akıtmayı ne zaman durduracak bunlar önemli soru işaretleri, çünkü bu bittiği anda Epic Store'un herhangi bir avantajı kalmıyor.
Epic'in bir diğer dezavantajı ise oyuncu communitysini küstürüyor olması. Oyunları rehin alıp aylar sonra Steam'e gelmesi ile durduruyor ki iyi bir hareket değil bu. Misal bu parayı geliştiricilere dayayıp oyunları kendilerine özel yaptırtacaklarına Steam'de 59$ a satılan bir oyunu "gelin bizde 49 hatta 39$'a satın alın" yapsalardı bu tepkiyi çekmezlerdi ki bu sene çıkan büyük oyunların doğru düzgün adlarını bile duymadan yalan oldular. Metro Exodus çok kısa süre gündem oldu, Steam'den çekilip Epic'te satılması çok daha fazla olay oldu en basiti. Borderlands 3 keza, normalde çok olay kopartması gereken bir oyun, ben doğru düzgün içerik üreten bile görmüyorum. Millette de genel olarak "neyse abi Steam'e gelsin oynarız" kafası var.
Bir de işin hiç umursamadığınız şu yanı var, bu platformlar çok ciddi paranın döndüğü platformlar, kredi kartı bilgilerinizi giriyorsunuz. Steam bu konuda oldukça başarılı misal olarak, 6 sene oldu sanırım kullanalı, daha kredi kartı bilginizi kaptırdık, giriş bilginizi kaptırdık gibi bir haber duymadım. Bundan 3-4 sene önce sağda solda gezen Origin, Uplay hesaplarını görseydiniz, muhtemelen delirirdiniz. Bundan yine 3 sene önce deli gibi oyunlar üzerinden para aklandı arkadaşlar, Fifa 18 çıkıyordu misal, daha ilk gün 59$'a çıkmış olan oyunu 30$-40$'a satıyorlardı G2A üzerinden. Elde edilme yöntemleri de yine aynı platformların açıklarını kullanarak hacklenen kartlardan onlarca oyun alıp G2A üzerinden satarak kazanmalarıydı.

Valve şu an için sessiz, Epic ise aç köpek gibi herşeye saldırgan davranıyor. Valve dediğiniz firma da kusura bakmayın da boş bir firma değil. 7 senedir gerçek anlamda bir oyun yapmamış olsalar da * bu adamların çıkartacağı işlerin çok ama çok ciddi ses getireceği oldukça açık. Kötü bir iş bile çıkartsalar, adı Half Life 3 ya da Portal 3 falan olsa bile yeterli, Epic'in böyle adımlara üzgünüm ama herhangi bir cevabı yok. Ya da Storelarını doğru düzgün bir platform haline getirip bir platform haline getirmeleri için önlerinde çok ama çok ciddi bir sürece ihtiyaçları var. Steam çıkalı olmuş 15 sene arkadaşlar. Daha Valve'in arge tarafının ne kadarının olduğu da ayrı soru Epic tarafında.

Ha ama böyle bir oluşumun olması bir yanda iyi, rekabet her daim iyidir. Valve'i biraz hareketlendirir, fiyat politikasında belki biraz daha düzgünleşmeye götürür, Valve'in pay muhabbeti gerçekten Epic'in dediği kadar var. Uzun vadede bize yarar bu fiyat indirimi, belki daha az kırpılmış oyun ya da onu bile istemiyorum da, adam akıllı zaman ve insan gücü verilip çıkacak olan oyunun daha eli yüzü düzgün, ilk gün gümleyen bir iş olmasına yarar.

Edit: Sonra niye bu kadar laf sallıyorsun diyeceksiniz, Batman serisine sahip olup sadece Arkham Knight'a para verip almadım, o da PC optmizasyon dertleri yüzündendi, bedava verdiler dedim iyi ne güzel falan, indirip oynarken elle optimize etmeye çalıştım, ini dosyasında bir iki satırı değiştirdim, hangileri olduğunu hatırlamıyorum. Mecburen dosyaları tekrar tarattım ve altı üstü 20kb lık değişen dosya için gidip 7 GB dosya indirtiyor kontrol sistemi. Çok iyi değil mi? Bence şahane.