bugün

the german genius

Peter Watson'un Almanya'nın nasıl Almanya olduğunu anlattığı kitabı. Kitap, Almanya'nın son 250 yılını konu alıyor. Bu bağlamda Almanya dendi mi akla hemen nazilerin gelmesinin bir nebze önüne geçebilecek cinsten bir eserdir.

Kitap henüz dilimize çevrilmedi diye biliyorum.

Kitabın dili gerçekten ağır. Betrothed, whereupon gibi sadece Buckingham sarayı'nda kullanılan sözcüklere rastlayabiliyorsunuz. Ek olarak aşırı virgül kullanımı suretiyle uzun uzadıya cümleler kurulmuş.

Öte yandan konunun ilgilisi için kitap gerçekten ilginç ve değerli bilgiler içeriyor, bu net. Örneğin Napolyon'un Goethe'nin ince eseri Genç werther'in acıları'nı tam 7 (yedi) kez okuduğunu öğreniyorsunuz.

Malumunuz olduğu üzere bu kitap, elalemin karısına aşık olan genç bir sünepenin dramını ele alır, itiraf edebiyatının (confessional literature) ilk örneklerinden biri olması ve otobiyografik izler taşıması dolayısıyla da goethe'nin kişiliği hakkında önemli ipuçları verir.

#41711752

Hal böyleyken böyle basit bir kitabı tam 7 (yedi) kez okumayı Napolyon gibi büyük bir adama yakıştıramadım.

Son olarak, bu kitabın celal Şengör ğstadın tavsiye ettiği kitaplardan biri olduğunu belirtelim. Kendisinin tavsiye ettiği bir başka kitap için:

(bkz: sick societies)