bugün

hotaru no haka

Akiyuki Nosakaisimli şahıs başından geçen bütün bu trajediyi savaşın bitiminden 22 sene sonra yazıp yayınlıyor ve 1988'de Isao Takahata tarafından konuya büyük ölçüde sadık kalınarak bu efsane anime yapılıyor.
uzun bir zaman boyunca elimde dolaşan bu filmi sonunda izleme şansı buldum. bu kadar ağır bir film olacağını hiç tahmin etmemiştim açıkçası. filme bakıldığında savaş, açlık, savaş çocukları gibi izleyici çekmek için sömürülmeye müsait konuları inanılmaz bir yalınlıkla anlatarak izleyiciyi kendine hayran bırakmıştır. bir çok eleştirmen tarafından savaş hakında yapılmış en iyi filmlerden biri olarak gösterilmiştir. bende, "bu yaştan sonra animemi izleyecem ulan" diyen bünyeleri alt üst etme kapasitesiyle de ayrı bir hayranlık oluşturmuştur.

son olarak filmin japonca ismi hem A Grave for a Firefly hem de grave of the fireflies anlamlarına gelebiliyor. japoncada isimler çoğul eki almadığı için böyle bir çeviri kaybı yaşanmış.

--küçük spoiler--
filmin içine bakıldığı zaman firefly'ın, yani ateşböceğinin neyin sembolü olduğu belirsiz. setsuko bir sahnede kamikaze pilotlarını ateşböceğine benzetmiştir mesela. ateşböcekleri ile direkt setsuko ve seita'da kastedilmiş olabilir. yönetmen burada izleyicinin yorumuna bırakmış.
--küçük spoiler--

ayrıca böyle başlayan bir filmi sevmemek mümkün değil.

--spoiler--

21 Eylül, 1945
Öldüğüm geceydi.

--spoiler--