yurt dışında yaşamak

son 7 senede, 9 farklı ülkede(güney kore, çin, almanya, fransa, hollanda, isviçre, ispanya, macaristan, sırbistan) 6 ay ile 1 yıl arasında yaşadığım için üzerine kolaylıkla yorum yapabileceğimdir.

öncelikle arkadaşlar, paranız varsa her yerde refah içinde yaşarsınız, bunun sadece yurtdışında olmakla alakası ne yazık ki yok.

özellikle avrupa'da iyi bir geliriniz yoksa, şehirden uzak yerlerde ev tutmanız gerekir. zira şehir merkezine yakın yerlerde kiralar çok yüksek. benim maaşım ortalamanın oldukça üzerinde olduğu halde, maaşın üçte birini kiraya veriyordum.

sıla hasreti temalı şeyler söyleniyor, yurtdışında yaşamayan bilemez, insan memleketi özlüyor geyikleri dönüyor. tam olarak öyle değil aslında. *

ama bazen insan kendi dilinde konuşmak istiyor. dedikodu yapmak istiyor, türkçe kelimelerin ikinci anlamlarını kullanarak geyik çevirmek istiyor. karşındaki anlamıyor.

bence en zoru, insanlarla aranızdaki dil/kültür bariyeri. her ne kadar o kültüre adapte olsanız da, kullandıkları dili iyi bilseniz de, farklı kültürlerden geliyorsunuz.

avrupa'da yaşamanın en güzel yanı, her yere dilediğinizce gidebilmeniz. gelişmiş tren ağları ile tüm avrupa birbirine bağlanmış durumda. önceden ayarladıktan sonra bilet ücretleri de oldukça makul oluyor. bu sayede çok ülke gezme fırsatım olmuştur. insanlarda toplu taşıma bilinci vardır. buradaki gibi, araç kullanmak ya da araç sahibi olmak sosyal bir statü olarak görülmez.

bunun yanında kıyafet, dış görünüş de sosyal statü olarak görülmez. insanlar rahattır, zekaları ve yaptıkları ile bir yere gelirler. o yüzden çok büyük şirketlerin Ceo'ları bile kot-tshirt le dolaşır, swatch'un en dandik saatlerini takar.

kişisel bakım ürünleri türkiye'ye kıyasla çok uygundur. burada deodorant 15 lira civarındayken orada 1-1,5 euro'dur mesela. tl'ye çevirmeyin hemen, adamlar euro kazanıyor. burada deodorant'ın 1.5 lira olduğunu düşünün. kuru düşünmezseniz, arada yaklaşık olarak 10 kat fark olduğunu kabul edebilirsiniz.

enflasyon yok denecek kadar azdır. 8 sene önce almanya'dan aldığım çikolata'nın hala aynı fiyatta olması bunun en net açıklaması aslında. bu da insanlara güven verir.

ama sanmayın ki çok güvenlidir. özellikle çok göç alan ya da turistik şehirlerde çok fazla hırsızlık olayı yaşanır.

fransa'dan araba kiralarken gideceğiniz ülkeyi sorarlar. ona göre belli sınıf araçları vermezler. hırsızlık/araç kaçırma olaylarına karşılık.

kısacası, güzel, eğlenceli, bazen sıkıcı bir hayat yurtdışındaki. çok da şeyapmamak lazım.